CIK: Ovjereno učešće 130 stranaka na izborima

sjednica
Odbijena je prijava za učešće na izborima političke stranke Napredna Srpska-NS jer u ostavljenom roku nije otklonila nedostatak

 

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj 37. hitnoj sjednici ovjerila prijave za 87 političkih stranaka za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine u BiH zakazanim za nedjelju, 15.11.2020. godine, čime je ukupni broj ovjerenih partija porastao na 130.

Među ovjerenim političkim strankama je i pet političkih stranaka koje su dostavile nove nazive koji će se koristiti u izborne svrhe i jedna politička stranka koja je dostavila pravosnažno rješenje o registraciji stranke iz sudskog registra. Preostale ovjerene političke stranke su u cjelosti ili djelimično dostavile nedostajući broj validnih potpisa podrške birača.

Odbijena je prijava za učešće na izborima političke stranke Napredna Srpska-NS jer u ostavljenom roku nije otklonila nedostatak, odnosno nije dostavila novi naziv političke stranke koji bi se koristio u izborne svrhe.

Nakon otklanjanja nedostataka danas je CIK BiH ovjerila prijave za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine za 81 neovisnog kandidata kao i četiri neovisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Odbijene su prijave za učešće na izborima za 16 neovisnih kandidata jer ne ispunjavaju zakonom propisane uslove.