CIK sutra odlučuje o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH?

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na narednoj hitnoj sjednici, koja bi se trebala desiti sutra, trebala bi raspravljati o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, saznaje Klix.ba

Donošenje ove odluke ranije je nagovijestio predsjednik CIK-a Branko Petrić, radi implementacije presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić“, a u kojoj se navodi da je dosadašnji način izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, kako je propisano Izbornim zakonom BiH, diskriminatoran i da ga treba mijenjati.

Kako saznajemo, sutra bi se navodno trebalo odlučivati o tome da li će se prihvatiti nacrt odluke, koji je već objavljen u medijima, a prema kojim bi se presuda "Božo Ljubić“ riješila na način da se pri raspodjeli mandata po kantonima u Domu naroda FBiH kao osnova uzme popis stanovništva iz 2013. 

S tim u vezi, u opticaju su dvije varijante. Jedna je da se raspodjela mandata vrši uz princip da će iz svakog kantona biti delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja.

Međutim, ukoliko se kao osnova uzme popis stanovništva iz 2013.godine, ta odluka CIK-a bi se mogla osporiti pred Ustavnim sudom, jer je neustavna, a o čemu su ranije već govorili pravni eksperti, budući da se raspodjela mandata u važećem Ustavu FBiH vrši po popisu stanovništva iz 1991. godine. 

S tim u vezi treba napomenuti da je zastupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto ranije dostavila Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

Međutim, promptno je Ustavnom sudu stigao odgovor iz OHR-a u kojem se smatra da se odredbe Ustava Federacije BiH ne bi trebale proglašavati neustavnim te da postojeći sistem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH osigurava jednakost svih naroda u entitetu.