Cikotić jasnog stava: Sukob nikom neće donijeti dobro

.
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić bio je jedan od gostiju našeg Specijaliziranog programa povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

On je na početku naglasio kako se današnji dan ne obilježava na prostoru čitave države, ali se obilježava u čitavom svijetu.

Od svih državnika dobivamo poruke, ali ga mi svi ne obilježavamo. Broz je tada rekao da je narod BiH svojom krvlju zaslužio status najmanje jednak sa ostalim republikama, a tada su već prošle i Kozara i Neretva, Sutjeska i pripremao se AVNOJ u Jajcu. Nije slučajno rat protiv fašizma na jugu Evrope vođen na prostoru BiH. Formiranje ozbiljnih jedinica SFRJ tokom rata i organa vlasti nije slučajno na prostoru BiH. Komunisti i partizani najbolje su se osjećali u okviru prostora BiH i sa narodom Bosne i Hercegovine – poručio je.

Naveo je kako su svi pokušaji rušenja države BiH propali.

Pored Švicarske, BiH je država sa najsigurnijim granicama u Evropi i to valja poštovati. Svi koji su vodili računa samo o sebi i svom narodu su najviše zla nanijeli upravo sebi i svom narodu. Mislim da taj scenarij više ne treba testirati. Sukob nikom neće donijeti dobro. Nisam siguran da se međunarodna zajednica ponaša na najkonzistentniji način, iako nemam sumnju u njihove namjere. Oni koji razmišljaju o sigurnosti BiH, treba da imaju u vidu da smo prije tri decenije imali 2/3 građana koji su se opredijelili za suverenu i nezavisnu državu građana i naroda BiH – podsjetio je Cikotić.

 

Foto:Hayat