Cikotić: Vojska na terenu i pomaže u rješavanju migrantske krize, odluka je Predsjedništva BiH

asd
Predsjedništvo je maloprije završilo vanrednu hitnu telefonsku sjednicu i donijelo odluku o angažovanju Oružanih snaga koje će pomoći u montiranju kvalitetnih šatora za zimske uslove, postavljanju kreveta, te dostavaljanju deka i drugog materijala za višednevni boravak migranata u ovim zimskim uslovima, za Hayat.ba je potvrdio Selmo Cikotić ministar sigurnosti BiH.

Šatori će biti smješteni u neposrednoj blizini kampa „Lipa“ koji je i proglašen privremeni prihvatnim centrom. Tamo ćemo riješiti kvalitetno snadbjevanje strujom i vodom i krenut ćemo na način da se migranti smjeste vrlo brzo u kamp „Lipa“ i bit će tu dugotrajno smješteni – objasnio je ministar.

I dalje se insistira od strane Predsjedništva BiH i Vijeće ministara BiH poštivanje odluka institucija ove države.

U ovome kontekstu se misli i na onu odluku koju je jutros donijelo Vijeće ministara BiH da se kamp Bira iskoristi za smještaj migranata koji se nalaze na otvorenom.

Ukoliko lokalna vlast USK dopusti da se migranti smjeste u kamp „Bira“, koji je opremljen sredstvima Evropske unije i koji ima kapacitet za smještaj 2.000 migranata, oni migranti koji su na području Lipe bit će smješteni tu. Ukoliko ne bude  i dalje se tražiti adekvatan smještaj do završetka radova na novim šatorima.

Šatori će krenuti u toku dana prema Lipi, mislim da će sutra biti u punoj funkciji. Od predstvanika IOM imam informaciju da migranti nisu proveli noc na otvorenom, tako da mislimo da ne trebna toliko urgentna situacija da bi se preko noći radilo. Ali sam uvjeren da će sutra biti kompletirano jedno kvalitetno šatorsko naselje za dugotrajan smještaj migranata. Postavljaju se šatori koji imaju termičku zaštitu, otporni su na  vatru, vlagu, kišu.. – zaključio je Cikotić.