Ratni vođa Srba u Bihaću: Dušan Cimeša optužen za zločin protiv čovječnosti

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dušana Cimeše za zločin protiv čovječnosti.

"Optuženi se tereti da je u svojstvu načelnika SJB Srpske opštine Bihać sa sjedištem u Ripču, ujedno i kao član Kriznog štaba, odnosno Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bihać, u vremenskom periodu od početka mjeseca maja pa do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na teritoriji Srpske opštine Bihać, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem da teritoriju Srpske opštine Bihać etnički očiste od civilnog bošnjačkog stanovništva koje je tu živjelo, vršenjem progona na nacionalnoj i vjerskoj osnovi", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi, implementacija strateškog plana je obuhvatala deportaciju i prisilna preseljenja stanovništva napadom na civilno stanovništvo i naselja, čime su počinjena ubistva, nanesene teške fizičke ozljede te izvršena zatvaranja ili druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

"Optuženi se tereti da je rukovodio i sam učestvovao u dogovaranju, planiranju i realizaciji napada na naseljena mjesta i većinsko bošnjačko stanovništvo na područja Ljutočke doline i Ripča, usljed kojeg napada je ubijeno najmanje devet osoba, a prisilno protjerano oko 6.000 civila - žena, djece i muškaraca. Nakon odvajanja i zatvaranja vojno sposobnih muškaraca, uslijedilo je odvođenje u grupama ukupno 140 zarobljenika te zatvaranje u logoru IMT servisu u Ripču, gdje su držani protivpravno u nehumanim uslovima", navodi se iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da se optuženi tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) u vezi sa tačkama a), d), e) i k), u vezi sa članom 173. stavom 1. tačkom a) a sve u vezi sa članom 180. stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.