CIN potvrdio sumnje krajiške opozicije: Poticaji trošeni netransparentno

Prema podacima koje je prikupio CIN u vezi s dodijeljenim poticajima u proteklih sedam godina potrošena je najmanje milijarda konvertibilnih maraka, saopćeno je na okruglom stolu Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) - javlja FENA

- Najviše poticaja otišlo je u poljoprivredu, potom za zapošljavanje, a ono što su naša istraživanja dalje pokazala je da su ti novci trošeni jako netransparentno, da je bilo brojnih nepravilnosti te da su dodjeljivana sredstva bez kontrole - kazala je FENI novinarka CIN-a Merima Hrnjica

Ocijenila je kako je, kroz pojedinačna istraživanja i analize, utvrđeno da je bilo dodjeljivanja poticaja na terenu na osnovu falsificiranih dokumenata, lažnih podataka, te da su se prevare i zlouporabe događale.

Istraživanje i baza koja je prikupljena obuhvaća Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Distrikt Brčko.

- Napravili smo bazu podataka u kojoj se može pronaći tko je to sve u proteklih sedam godina dobio poticaj i od kojih institucija - kazala je Hrnjica.

Ovaj dokument će biti vrlo značajan, posebno u ostatku ove izborne godine u kojoj mandatom ministra poljoprivrede još uvijek raspolaže Šemsudin Dedić (SDA Bihać) na čiji (ne) rad su mjesecima upozoravali političari krajiške opozicije.

Tako je, između ostalog, Dediću spočitavano da se bavi svim i svačim samo ne poljoprivredom, te da poticaje dijeli po stranačkoj liniji u kojoj sirotinja koja nije ni u jednoj stranci, biva zaobiđena i zapostavljena.

Podaci do kojih je došao CIN bit će u narednom periodu veliki šamar ministru Dediću, koji će tokom svog ministarskog mandata biti zapampćen kao čovjek koji nije učinio ništa na unapređenju poljoprivrede Federacije BiH, a posebno ne poljoprivrede u Krajini.