CineStar Bihać vas poziva na premijeru filma sa više od 11 osvojenih regionalnih nagrada

Veliko interesovanje javnosti vlada za film “Dnevnik Diane Budisavljević”, koji će se od petog decembra naći na repertoaru CineStar kina i u Bosni i Hercegovini.

Svečanim premijernim projekcijama u Sarajevu, Banjaluci i Bihaću, najaviće se redovno prikazivanje ovog filma u bh. kinima. Za apsolutnog pobjednika Pulskog filmskog festivala, film koji je među 11 dosad osvojenih nagrada, dobio nagradu publike u Hrvatskoj i u Srbiji, ulaznice se već mogu nabaviti u pretprodaji.

Svečana premijerna projekcija filma “Dnevnik Diane Budisavljević” održaće se u CineStaru Bihać, u subotu 7. decembra, uz gostovanje režiserke Dane Budisavljević te svjedokinje iz filma Nade Vlaisavljević. Premijerna projekcija nešto ranije desiće se u Sarajevu 3. decembra, na filmskom festivalu SarajevoFest te 5. decembra u CineStaru 4DX Delta Planet u Banjaluci.

- “Ponosni smo što nakon velikog uspjeha kod publike u Hrvatskoj i Srbiji film dolazi pred gledaoce Bosne i Hercegovine, odakle su rodom brojna djeca koju je Diana Budisavljević spasila svojom velikom humanitarnom akcijom tokom Drugog svjetskog rata”, stoji u izjavi producenta filma, zagrebačke kompanije Hulahop.

“Dnevnik Diane Budisavljević” je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Diana Budisavljević u jesen 1941. saznaje da se majke i djeca pravoslavnog porijekla odvode u logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepoželjnog dobija i njen suprug, poznati zagrebački doktor Julije Budisavljević. U atmosferi straha i prijetnji, nepokolebljiva i predana ideji humanosti, Diana s nekoliko prijatelja iz svog stana pokreće riskantnu akciju, kojom je od sigurne smrti spašeno više od 10 hiljada djece. Završetkom rata njeno austrijsko porijeklo postaje nepoželjno, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svjetskom ratu prešućene su do današnjih dana.

Miljenko Jergović je ovaj film opisao riječima: “Film koji ne optužuje, nego svjedoči”, dok je Marko Njegić rekao da je ovo filmsko ostvarenje “Tihi vrisak protiv fašizma”.

“Dnevnik Diane Budisavljević” je igrano dokumentarni film u kojem glavnu ulogu Diane Budisavljević tumači Alma Prica, njenog supruga Julija Budisavljevića igra Igor Samobor, njegovu sestru Miru Kušević igra Mirjana Karanović, a prvu filmsku ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca ostvario je Livio Badurina.

U ostalim ulogama su Areta Ćurković, Ermin Bravo, Krešimir Mikić, Vilim Matula, Urša Raukar, Biserka Ipša i dr. Film je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba, te u saradnji sa slovenačkim i srpskim producentima December i This and That Productions. Sufinansiran je sredstvima Hrvatskog audiovizuelnog centra, Slovenačkog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i evropskih fondova MEDIA i EURIMAGES.

Ulaznice za svečane premijere filma “Dnevnik Diane Budisavljević” u CineStar kinima, možete kupiti OVDJE.