Član kavačkog klana Almir Jahović iz BiH isporučen Crnoj Gori

.
Jahović se u Banja Luci skrivao pod lažnim imenom, a pripadnici MUP-a Republike Srpske otkrili su krađu identiteta i on je uhapšen u vrijeme kada je došao da preuzme pasoš

 

Službenici Uprave policije Crne Gore su danas realizovali izručenje crnogorskog državljanina Almira Jahovića (26) iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru. Jahović, koji inače važi za člana kavačkog klana, sumnjiči se za pokušaj ubistva Jovana Đurovića, saradnika Luke Bojovića i boksera Nikole Sjekloće u Crnoj Gori 2018.

Jahović je uhapšen u Banja Luci, 3. avgusta u zajedničkoj i koordiniranoj aktivnosti službenika Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije Crne Gore i policijskih sluzbenika Državne agencije za istrage i zaštitu i MUP-a Republike Srpske – Bosna i Hercegovina, a sprovodeći aktivnosti ciljanog traganja i razmjene operativnih podataka putem međunarodne operativne policijske saradnje.

Jahović se u Banja Luci skrivao pod lažnim imenom, a pripadnici MUP-a Republike Srpske otkrili su krađu identiteta i on je uhapšen u vrijeme kada je došao da preuzme pasoš. Očevici hapšenja su ispričali da su policajci izvukli osumnjičenog iz vozila, te bacili na parking i stavili mu lisice na ruke.

U optužnici koju je podigao specijalni tužilac Saša Čađenović navodi se da su Jahović i Adnan Osmanagić zajedno sa Eldarom Nurkovićem, Darkom Milićem, Đorđijem Cicmilom i Enzanom Cirikovićem pokušali likvidaciju Đurovića na način što su na njegov motor zakačili eksplozivnu napravu u avgustu 2018. godine.

Prema navodima optužnice, Jahović je pokušao da aktivira eksplozivnu napravu koju je ispod motora koji koristi Jovan Đurović postavio optuženi Ciriković.

Ciriković je u istrazi priznao da je postavio bombu ispod motora Jovana Đurovića po nalogu Adnana Osmanagića.

https://twitter.com/PolicijaCG/status/1435215370755915778?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1435215370755915778%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Favaz.ba%2Fregion%2Fcrna-gora%2F679629%2Fclan-kavackog-klana-almir-jahovic-iz-bih-isporucen-crnoj-gori

Optuženi Osmanagić je brat pokojnog Muše Osmanagića koji je prije likvidacije slovio za vođu kriminalne grupe koja je imala rivalski odnos sa grupom na čijem je čelu bio sada pokojni Luka Đurović.

Inspektori sumnjaju da je Osmanagić za glavu Đurovića ponudio 20 hiljada eura i “Audi A8”. Prema navodima optužnog akta, planirano je i ubistvo boksera iz Budve Nikole Sjekloće za koje je bilo predviđeno 50.000 eura.

Okrivljeni Cicmil je u avgustu i septembru 2018. u Baru i Budvi, s ciljem realizacije kriminalnog plana sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog djela ubistvo. Stupio je u kontakt sa okrivljenima Cirikovićem, Milićem i Nurkovićem, te organizovao dva sastanka u Budvi na kojima je od njih tražio da za 50.000 eura ubiju Nikolu Sjekloću navodi se u optužnici.

Prema stavu Tužilaštva, svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određeni zadatak i ulogu a djelovanje je planirano duže vrijeme. Ciriković je u istrazi ispričao da mu je u postavljanju bombe pomogao Jahović, aii da naprava nije aktivirana najvjerovatnije zbog tehničkih problema.

Eksplozivna naprava je pronađena je na raskrsnici Bulevara 24. novembra i Makedonske ulice kod “Tri kule” u Baru. Ciriković nije planirao samo ubistvo Đurovića već i likvidaciju Nikole Sjekloće iz Budve i još jedne osobe na teritoriji Budve.

Inače, Đurović je brat Luke Đurovića koji je nastradao 2013. godine u saobraćajnoj nesreći, a bio je blizak klanu Luke Bojovića.

Ubistvo Jovana Đurovića navodno je planirano kako bi grupa osvetila Baranina Mušu Osmanagića čija likvidacija nikad nije rasvijetljena.

Foto: Printscreen