Članice Udruženja “Đerđef” iz Cazina šivanjem zaštitnih maski dale svoj doprinos u borbi protiv korona virusa

Cazin
CAZIN

Kako bi, barem dijelom, doprinijele u borbi protiv širenja korona virusa, članice Udruženja „Đerđef“ iz Cazina samoinicijativno su počele da šiju zaštitne maske, koje su, već uveliko, poklonile brojnim ustanovama na području našeg grada. Cilj im je, kako kažu, probuditi svijest naših sugrađana da shvate ozbiljnost novonastale situacije, jer samo udruženim snagama možemo da se izborimo protiv nevidljivog neprijatelja.

Solidarnost i želja da svojim radom doprinesu u borbi protiv širenja korona virusa, najvidljivija je na primjeru zaštitnih maski. Od proglašenja vanrednog stanja, članice Udruženja „Đerđef“ iz Cazina samoinicijativno su počele da šiju zaštitne maske, koje su poklonile zaposlenom osoblju u brojnim ustanovama na području Grada Cazina koji zbog prirode posla moraju da rade i kreću se.

Vrijedne ruke članica ovog udruženja do sada su poklonile više od 100 maski, a prema riječima predsjednice udruženja, Izete Ćurtović, repromaterijal su obezbjedile same, dodajući da su se na ovaj potez odlučile kako bi potaknuli i druge da pomognu, te da udruženim snagama pokušaju zadovoljiti potrebe za zaštitnim maskama, ukoliko je to uopće moguće.

 

 

Image
Cazin

“Za vrijeme pandemije korona virusa Udruženje “Đerđef” je i dalje ostalo aktivno, kada je u pitanju zaštita naših sugrađana, tačnije šivanje zaštitnih maski. Dogovorile smo se da udruženim snagama uključimo se i damo mali doprinos svojim radom i da pomognemo našim sugrađanima šivanjem zaštitnih maski. Potreban materijal smo prikupile i poklonile smo više od 100 maski Domu zdravlja Cazin, Hemodijaliznom centru, apotekama, obdaništu i RTV Cazin. Od nekih ustanova smo dobile i potvrde. Trenutno nam problem predstavlja nedostatak materijala, tako da nismo više u prilici da šivama, ali ukoliko dođemo do materijala imamo želju da i dalje nastavimo sa našim radom”, istaknula je Izeta Ćurtović, predsjednica Udruženja “Đerđef” iz Cazina.

„Poštujući mjere i preporuke nadležnih, svaka članica udruženja maske šije kod svoje kuće“, istaknula je naša sagovornica, dodajući da se radi o pamučnim maskama, namjenjenim za višestruku upotrebu. Komentari i poruke na rad vrijednih članica ovog Udruženja su pozitivni i daju im novu, dodatnu, energiju i stimulans za rad. „Obzirom da naši ljekari, svakodnevno, rizikuju svoj život sa oboljelima od korona virusa, želimo i mi da damo mali doprinos na tom putu u borbi protiv nevidljivog neprijatelja“, ističe.

“Komentari su pozitivni na naš rad, čak su neki istaknuli da su naše maske prilagodljivije od drugih, koje su koristili”, kazala je naša sagovornica.

Članice Udruženja „Đerđef“ su još jednom pokazale da su žila kucavica svog grada, pokazujući bezbroj puta humanost i solidarnost, priskačući u pomoć svojim sugrađanima kada je ona najpotrebnija.

 

Image
Cazin