Članovi Predsjedništva BiH na sastanku sa Palemerom i Eichhorst

.
Sva tri člana Predsjedništva trenutno su na sastanku sa višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Matthew Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Eichhorst.

Podsjećamo, od jučer traju sastanci američkog diplomate zaduženog za izbornu reformu u našoj zemlji Matthew Palmera s ambasadorima i političarima. Sastanci i pregovori se očekuju i danas, a sve s ciljem iznalaženja rješenja za izmjenu Izbornog zakona u BiH.

 

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je da njegova stranka podržava prijedlog Venecijanske komisije, no detalje o prijedlozima i da li iz HDZ-a iste podržavaju nije otkrio: “Neću govoriti o detaljima, SDA je sve te prijedloge podržala kao djelimično rješenje na koje treba još neke stvari dodatno uraditi. Dakle, ne postoje tu nikakve dvije izborne jedinice”.

“Ono što me veseli i jedan i drugi predstavnik, i EU-a i američke administracije, kazali su - vi se dogovorite, mi ćemo vas podržati i zato sam i predložio kolegi Izetbegoviću i danas i sutra stranačke sastanke uz ovo sve što ćemo imati s njima i ja mislim da će jedno od rješenja koja su već na stolu ili malo dorađena ta rješenja u konačnici to rješiti”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

 

Lider SBB-a Fahrudin Radončić, uoči sutrašnjih pregovora, prokomentirao je za Federalnu televiziju da njegova stranka želi da se što prije izađe iz političke krize: “Meni je drago ako je Venecijanska komisija dala prijedlog koji je prihvatljiv za lidere SDA i HDZ-a, to već u mnogo čemu relaksira situaciju. Mi kao SBB želimo da ti pregovori uspiju i da zemlja izađe iz teške blokade, paralize i konfliktnog stanja i ja se nadam da je uz pomoć stranaca taj početni korak napravljen”.

 

S druge strane, Milorad Dodik od Palmerove posjete nema posebna očekivanja: “Palmer je samo čovjek koji je zadužen za izborni zakon i to je nadležnost koja je oteta od entiteta. To je prva nadležnost koja je prebačena u nadležnost BiH, a nije predviđena. U nastojanju da se gradi država, kako oni to kažu, izgradili su ništa. Dakle, sve je dovedeno u pitanje”.