ČLANOVI SINDIKATA POLICIJE USK-A ORGANIZOVALI PROTESTE U BIHAĆU

policija
Oko 150 policajaca danas se okupilo na glavnom bihaćkom trgu kako bi izrazili neslaganje sa vlastima Unsko-sanskog kantona u vezi sa visinom osnovice za isplatu plata službenicima i namještenicima MUP-a USK. Sada je ta osnovica 280, vlasti su ponudile 295, a sindikalisti traže 302-odnosno izjednačavanje osnovice sa ostalim budžetskim korisnicima.

Tokom 2019. godine, tvrde u Sindikatu policije USK-a, sa pregovaračkim timom Vlade, pokušalo se doći do dogovora, a čiji je osnovni zahtjev bio da se osnovice za isplatu plaća policijskim službenicima i namještenicima izjednače sa ostalim budžetskim korisnicima.

To nije uspjelo, kaže Mahmut Alagić predsjednik Sindikata, pa su ostali na osnovici od 280.  Ističe da do 31. marta, do kada se zakonski mora obavezno usvojiti Budžet za ovu godinu, žele isposlovati uključenje svojih zahtjeva u kostur najvažnijeg finansijskog dokumenta, da ne bi čekali onaj za 2021., kako bi ostvarili svoja traženja.

Krajiški policajci, koji su članovi jednog od dva ovdašnja policijska sindikata, dobili su podršku sa federalnog nivoa, odnosno iz Unije samostalnih sindikata policije F BiH.