Članovi lokalnog tima Cazin obilježili Jedanaesti rođendan Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina i nestranačka organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

ASuBiH je osnovana 04.11.2007. godine na Osnivačkoj generalnoj skupštini u Sarajevu podrškom preko 250 srednjoškolaca, predstavnika svojih srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Inicijativu za osnivanje ovakve organizacije pored samih srednjoškolaca je pokrenula njemačka fondacija Schuler Helfen Leben (SHL) koja je i dugogodišnji sponzor i pokrovitelj svih projekata ASuBiH-a.

Do sada je ASuBiH odradila niz projekata i aktivnosti kojim je uspjela okupiti i aktivirati preko 10000 srednjoškolaca iz svih dijelova širom Bosne i Hercegovine. ASuBiH se bavi edukacijim srednjoškolaca, uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka, radimo na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, zastupanjem srednjoškolaca u BiH, kao i saradnjom sa drugim organizacijama i srednjoškolcima u BiH, ali i šire.

ASuBiH je punopravni član OBESSU-a (Organising Bureau of European School Student Unions) od 2009. godine. ASuBiH je do sada učestvovao na mnogobrojnim OBESSU eventima širom Evrope.

Povodom jedanaestog rođendana ASuBiH-, članovi lokalnog tima Cazin su odradili flash mob i prošetali kroz grad sa plakatima na kojima su pisali uslovi za ostanak srednjoškolaca u državi, a uslovi su sljedeći:

1.Moderno i kvalitetno obrazovanje

2.Rad na istraživanjima i naučnim radovima

3.Opremljene učionice

4.Praktična nastava u preduzećima

5.Ukidanje segregacije u obrazovanju

6.Korištenje savremene literature

7.Inkluzija u nastavnom procesu za svakog srednjoškolca jednako

8.Više literature u školskim bibliotekama

9.Poboljšanje pedagoških metoda nastavnog kadra

10.Jedinstven obrazovni sistem za sve srednjoškolce

11.Škole snose troškove obrazovanja

Slike sa obilježavanja rođendana možete pronaći na instagram profilu lokalnog tima @ltcazin_asubih i facebook stranici Lokalni tim Cazin- Asocijacija srednjoškolaca u BiH.

Ukoliko želite postati član Lokalnog tima Cazin dovoljno je da nas kontaktirate na instagramu ili facebooku :) .