Članovi Udruženja „Desetka“ ispravljaju greške iz prošlosti: Mladi uredili kupalište na obali Drine

udruženje

Od početka sezone uspjeli su urediti dio obale, plažu i teren za odbojku, postaviti stolove s klupama pa i improviziranu skakaonicu

Foto: Avaz

Iako su osnovani tek prošle godine, članovi Udruženja za očuvanje životne sredine „Desetka“ iz Vranića kod Goražda imaju se čime pohvaliti.

Od početka sezone uspjeli su urediti dio obale Drine, plažu i teren za odbojku, postaviti stolove s klupama, pa i improviziranu skakaonicu.

Uređen prostor

Tako su svojim sugrađanima poklonili prostor na kojem mogu potražiti osvježenje od ljetnih vrelina, a oni su to već prepoznali, posebno vikendom, kad na plaži Desetka boravi i do stotinjak posjetilaca.

- Ako pogledate kompletnu obalu Drine, vidjet ćete da tu nije bilo nekih uređenih prostora. Dugi niz godina mi smo se trudili da nešto uredimo i napravimo, a prošle godine smo, na nagovor prijatelja, i zvanično registrirali udruženje kako bismo mogli aplicirati i na neke projekte koje finansiraju institucije. U narednom periodu planiramo postaviti i mobilijar za plažu, poput ležaljki i suncobrana - kaže Nedim Hodo, predsjednik Udruženja.

Iz „Desetke“ kažu da je ovo tek početak, ali njihovi planovi, kao i aktivnosti još nekoliko udruženja, na obalama Drine najavljuju promjenu odnosa prema ovoj rijeci kojoj nedostaje uređenih prostora za ljetne aktivnosti.

Napraviti brend

- Planiramo da u budućnosti svaki turista, svako ko dođe u Goražde, osjeti želju da posjeti ovo izletište. Da to bude neki naš goraždanski brend - kaže Hodo.

U proteklih 25 godina malo toga je urađeno, ali u posljednje vrijeme čini mi se da se i Vlada BPK i Ministarstvo trude da se nešto uradi. Već se vide pomaci, jer, osim našeg kupališta, imamo Sadbu, Zelenu, počelo se nešto raditi, kaže Hodo.