Članstvo BiH u NATO savezu sudbinski važno

Govoreći za N1 o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, akademik Esad Duraković je podsjetio da je Bosna i Hercegovina opstajala kroz historiju uprkos brojnim izazovima.

Pri tome je poručio da je "Bosna jači pojam od države". Kao uzročnike problema u Bosni i Hercegovini je istakao Srbiju i Hrvatsku, te Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Govoreći o formiranju vlasti, naveo je svjedočimo politici ucjena koja se odražava nastojanjem Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata da za čelnog čovjeka Vijeća ministara bude izabran čovjek koji će "raditi po njegovim instrukcijama".

Za Dodika je kazao sljedeće:

"Totalni apsurd je da takav čovjek dolazi na poziciju predsjednika konsekventno razmišljajući da destruira Bosnu i Hercegovinu, a to može uraditi i preko premijera vlade. On je u misiji destrukcije Bosne i Hercegovine. Šefik Džaferović i Željko Komšić ne bi smjeli popustiti jer su ulozi visoki i jer se radi o sudbini Bosne i Hercegovine".

Osvrnuo se i na članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu ocijenivši ga kao sudbinski važnim. Duraković zamjera Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i NATO alijansi što nisu blagovremeno reagirali po pitanju članstva Bosne i Hercegovine u Uniji i ovom vojnom paktu. Smatra da su trebali imati blaži stav prema Bosni i Hercegovini po pitanju članstva u ove dvije zajednice, te da je u ovom trenutku članstvo u NATO-u važnije od onog u Evropskoj uniji.

Tema razgovora s Durakovićem je bila i današnja posjeta Vladimira Putina, ruskog predsjednika Srbiji. Prema njegovim riječima, Putin verbalizira bratstvo prema Srbiji, dok Turska mnogo više ekonomski pomaže ovo državi. Naglasio je da Putin tu verbalizaciju uglavnom vrši na osnovu pravoslavlja u cilju da "zadevera Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države". Izrazio je zabrinutost zbog sve veće prisutnosti ruskog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Dotakao se i vojne neutralnosti Srbije kazavši:

"Neutralnost Srbije je nešto što je prolazno. Srbija je ostala zanemarljiv otočić okružen NATO snagama. Ona nema ozbiljne šanse da napravi nešto s tom neutralnošću osim da malo nervira NATO i Evropsku uniju".

U razgovoru za N1 je naveo izvore problema u Bosni i Hercegovini.

"Ključni izvori problema u Bosni i Hercegovini su naši susjedi - Srbija i Hrvatska koje nisu odustale od Bosne i Hercegovine kao ratnog plijena. Vučić, Plenković i Čović verbaliziraju mir i u tome im nije ravan ni Gandhi. Unutrašnji faktori, Hrvatska demokratska zajednica i Savez nezavisnih socijaldemokrata su predani izvođači agresijskih radova Srbije i Hrvatske. Kada bi NATO i Evropska unija zaprijetili da ostave Bosnu i Hercegovinu na miru, njihovi izvođači radovi bi nestali sa političke scene", rekao je.

Kao problemima je naveo i nedostatak patriotskih snaga i neadekvatan rad pravosuđa.

Duraković je podsjetio i na historiju Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina je političko-pravna konstrukcija. Bosna je pojam koji podrazumijeva činjenicu da postoji hiljadu godina - da ima svoju povijest i kulturu. Ovuda su prošle mnoge imperije, a Bosna je opstala. 25 godina se trude da je unište, ali ona opstaje. Bosna je pojam jači od države", poručio je i pozvao na toleranciju u zemlji.

Komentarisao je i djelovanje vjerskih zajednica kazavši da su se distancirale od načela etičnosti.

Izvor: