Čović i Pendeš s generalima: NATO put BiH nema alternativu

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović i ministrica obrane BiH Marina Pendeš poručili su u ponedjeljak kako evropski i NATO put BiH nema alternativu, složivši se da to pitanje ne treba politizirati i na njemu zarađivati sitne političke bodove.

Na sastanku Čović i Pendeš kojemu su učestvovali i generali Oružanih snaga BiH, razgovarano je o aktuelnim događanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i temama koje se odnose na međunarodne aktivnosti u okviru NATO integracijskog procesa, aktivnostima i projektima u Ministarstvu odbrane, oružanih snaga i njihovom funkcioniranju.

Prilikom susreta razgovarano je i o izazovima na NATO putu BiH i modalitetima njihovog nadilaženja, te općoj društveno-političkoj situaciji i procesima u zemlji, saopćio je HDZ BiH, prenosi Fokus.ba.

“Evropski i NATO put Bosne i Hercegovine nema alternativu”, poručili su sugovornici sastanka koji ističu kako je to strateško opredjeljenje kojega ne treba politizirati i na njemu zarađivati sitne političke bodove.

“Meritum postojanja naše zemlje leži upravo u činjenici postojanja triju konstitutivnih naroda i bilo kakve radnje na štetu nekog drugog ili trećeg ne mogu doprinijeti stabilizaciji prilika u ovoj zemlji kao i snažnim obvezama i zadacima na našem euroatlantskom i NATO putu”, zaključeno je na sastanku.