Čović nakon sastanka s Izetbegovićem: Prioritet nam je izmjena Izbornog zakona

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je nakon sastanka sa SDA da su dvije strane pričale o aktuelnoj situaciji i rezultatima izbora.

 Mi tražimo način da pokušamo tražiti rješenja. Vrlo jasno sam kazao u otvorenom razgovoru da je nastojanje koje danas HDZ zastupa stav da želimo razgovarati sa svim bošnjačkim partnerima da vidimo EU perspektivu ovog prostora, koja će u prvom elementu imati prvu tačku, a to je Izborni zakon - kazao je Čović.

Predsjednik HNS-a je, također, kazao da je trenutni cilj njegove stranke osigurati legitimnost.

- Želimo osigurati legitimnost da se ne desi ovo što se sada desilo i da to bude stvar koju ćemo definirati. Oko toga smo se razumjeli i trebat će vrijeme da to sagledamo sve - istakao je Čović te dodao da ovaj put ovo nije koalicija zbog fotelja, nego programa. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da su ove dvije stranke dugogodišnji partneri i da su obje dobile većinsku podršku svojih naroda.

- Imamo obavezu da idemo dalje zajedno. Prošli mandat je bilo politika koje su se sudarale, ali generalno su ove dvije strane predstavljale stabilnost u državi i vukle ovu državu naprijed - kazao je Izetbegović.

Bivši bošnjački član Predsjedništva kazao je da je u prošlom mandatu stvorena pretpostavka da se od Federacije BiH i Bosne i Hercegovine stvori najveće gradilište na Balkanu.

- Svaka buduća saradnja će biti bazirana na jasnom programu i nećemo ostati nedorečeni. SDA će u ponedjeljak ponuditi program koji će sadržavati tri bitna elementa, a to su mir i sigurnost na Balkanu, reforme na putu ka EU i masovna izgradnja BiH - kazao je Izetbegović.

Dodao je i da HDZ ističe problem izbora legitimnih predstavnika te da je za SDA prihvatljivo sve što je baziramo na Ustavu BiH i entiteta.

- Je li sve ovo moguće uskladiti? Teško, ali ne i nemoguće. Po meni nije nemoguće ovo riješiti - zaključio je predsjednik SDA.