Čović: Nastavljamo podržavati Izrael

N

Danas je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), Dragan Čović, održao sastanak s ambasadoricom Države Izrael u Bosni i Hercegovini, Galit Peleg, u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Razgovarali su o raznim pitanjima, uključujući trenutne političke prilike u Bosni i Hercegovini, energetsku diverzifikaciju, te ekonomsku saradnju između dviju zemalja.

Predsjednik Čović istaknuo je važnost stabilnog političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini te potrebu za napretkom na evropskom putu. S posebnim naglaskom na energetskoj diversifikaciji, naglasio je nužnost brze realizacije Južne plinske interkonekcije kao strateškog projekta za energetsku neovisnost BiH.

Ambasadorica Izraela izrazila je podršku predsjedniku HDZ-a BiH u ostvarivanju poboljšane energetske neovisnosti zemlje i izrazila očekivanje za daljnjom ekonomskom saradnjom.

Kako se navodi u saopćenju, Čović je također istaknuo podršku hrvatskoga naroda u BiH Izraelu te izrazio suosjećanje s potrebom Izraela da zaštiti svoje građane od terorističkih napada Hamasa. Izražena je nadanja za skorašnjim okončanjem oružanih sukoba i postizanjem mira.

Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja o ključnim pitanjima te jačanje prijateljskih veza između dviju zemalja.