Čović: Nećemo popustiti pred pritiscima da iz Ustava BiH nestane konstitutivnost

.
Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović posjetio je danas Livno gdje je učestvovao na svečanoj sjednici povodom 30. godišnjice odbrane Livna i livanjskog kraja.

 

U svom govoru, Čović je naglasio kako ništa ne smije zasjeniti žrtvu koju su podnijeli branioci ovog dijela BiH.

"Ništa ne smije zasjeniti žrtvu koja se dala da mi danas možemo govoriti da smo svoji na svome, da smo hrvatski narod. Dragi branitelji i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ratni generali, djelatni generali hrvatskog dijela u OS BiH, svi okupljeni, hvala na dolasku i ohrabrenju", kazao je predsjednik HDZ-a Dragan Čović na početku svoga obraćanja danas u Livnu.

Poručio je kako niko nema pravo dijeliti Hrvate u Bosni i Hercegovini.

"Žrtva je u Domovinskom ratu dana da bi mi danas bili ovdje svoji na svome. Čuli ste kroz riječi predsjednika Republike Hrvatske, koliko je ovo bitan politički trenutak. Ovo nije vrijeme za igrokaze bilo čije, bilo kakve politike, i ko god da motivira na igrokaze, koji pokušava dijeliti hrvatski narod, nikad više za to neće imati mjesta. Pluralizmu su otvorena sva vrata i među Hrvatima u BiH, ali niko više nema pravo djeliti Hrvate Posavine, srednje Bosne“, poručio je Čović.

Naglašava kako se neće popustiti pritiscima kada je riječ o izmjenama Ustava i izbornog zakona.

"Politički motivi u različitom političkom djelovanju i izričaju i političkoj svakodnevnici ne smiju na bilo koji način prenijeti se među političko biće u Bosni i Hercegovini. Ovih dana šaljemo snažne poruke kao predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, još jednom ćemo pokušati dati doprinos da idući tjedan, kao što smo to pokušali kroz ovo vrijeme, osigurati moguću uravnoteženost u političkom djelovanju BiH, osigurati potpunu Ustavnu jednakopravnost za hrvatski narod pa i kroz elemente Izbornog

zakona. Nismo i nećemo popustiti pritiscima da iz Ustava nestaje naša jednakopravnost, naša konstitutivnost, naša suverenost, štiteći žrtvu kojoj smo danas odali počast", istaknuo je Čović.

Na kraju obraćanja, poručio je kako trgovina oko položaja hrvatskog naroda u BiH ne dolazi u obzir.

"Ohrabrenje bilo kome iz Sarajeva ili bilo koje druge destinacije u svijetu da dijeli Bosnu i Hercegovinu i pravi je po mjeri jednog naroda neće proći kada je u pitanju hrvatski narod. To je jasna poruka i oko toga nema trgovine. To je sveti zavjet koji smo postavili prije 30 godina diljem BiH zajedno s Hrvatskom i siguran sam da ga možemo provesti zajedno. Ovo je moderna evropska BiH, domovina i hrvatskog naroda", zaključio je Čović.

(Foto: Livno Online)