Čović osokoljen: Moramo riješiti i Predsjedništvo BiH, to je moja jedina zamjerka Schmidtu

.
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je komentarisao izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH koje je donio visoki predstavnik, principe na kojima će se formirati vlast na različitim nivoima ali i najavio dodatnu promjenu Izbornog zakona.

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH kojima je ojačao poluge moći unutar etničkih klubova u Domu naroda FBiH jasno je da će, čak i bez gledanja u izborne rezultate, HDZ biti nezaobilazan faktor pri formiranju Vlade FBiH, vlada dobrog dijela kantona, a posljedično i u Vijeću Ministara iako tu uvijek postoji prostor da se i najsnažnije stranke zaobiđu.

Preliminarni izborni rezultati potvrdili su dominaciju HDZ-a koja će se nakon izbora delegata u domove naroda jasno vidjeti.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović povodom postizbornih pregovora kazao je da će kad oni započnu HDZ krajem iduće sedmice tražiti partnere koji jesu "legitimni predstavnici" druga dva naroda.

"Da pokušamo napraviti brzo vlast na svim nivoima kako bi se uhvatili reformskih aktivnosti, jer kaskamo posljednje dvije, a možda i četiri godine proteklog mandata", rekao je Dragan Čović u intervjuu za Anadolu Agency.

Dodao je da onaj ko ima apsolutnu većinu na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, uključujući domove naroda, jeste "legitimni predstavnik" jednog, drugog ili trećeg naroda. On smatra da je ključni korak za dobijanje kandidatskog statusa za EU Izborni zakon BiH.

"Ključni reformski iskorak će biti Izborni zakon BiH, ali ne nametnuto nešto od Schmidta ili nekoga drugoga. Mi to moramo uraditi. Znači, to moramo raditi u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako trebamo nešto promijeniti i u Ustavu BiH, mi to također trebamo uraditi. To će biti ograničene izmjene"; smatra Čović.

Čini se da su Schmidtove izmjene dodatno motivisale predsjednika HDZ-a da zahtjeva promjenu dejtonske odredbe koja se odnosi na način izbora članova Predsjedništva BiH.

"Uvjeren sam da ćemo mi čitav Izborni zakon BiH promijeniti u koji će biti ugrađeno i Predsjedništvo BiH. To je moja jedina zamjerka visokom predstavniku. Rekao sam mu - je li moguće, Christiane, da vi opet predlažete nešto, a da niste ugradili i člana Predsjedništva BiH", rekao je Čović.

On se zahvalio visokom predstavnikom u nedjelju uoči nametanja svoje odluke.

"Rekao sam mu: što god ja mislio o tom rješenju - jer ga nisam vidio, bilo je to saznanje što je on meni mogao za sedam-osam minuta obrazložiti, što je uradio - vama hvala, jer se trudite nešto uraditi. To smo mi trebali uraditi. Rješenja su jednostavna. Sada mi možemo raspravljati da li je trebalo dizati brojku sa 17 na 23, ima li ikakve racionalnosti za takvo nešto. Ali su to brojevi koji se pojavljuju u pregovorima u Neumu", rekao je Čović.

Također rekao je da se Izborni zakon BiH mijenja u Parlamentarnoj skupštini BiH i da će raditi na tome da nađe partnere koji će omogućiti promjenu Izbornog zakona.

"Morat ćemo imati ta partnerstva koja će garantovati da bar za Izborni zakona BiH postoji natpolovična većina u klubu jednog, drugog i trećeg naroda. Na nivou države to neće biti problem napraviti, znači u Domu naroda PS BiH. U Zastupničkom domu PS BiH trebat će imati većinu koja će garantovati da ćemo mi do kraja godine taj posao završiti i da se više nikada tim pitanjem ne bavimo", rekao je Čović.