Home

Čović Plenkoviću poručio da ne sluša demotivirajuće izjave iz BiH

02 Sep

Čović Plenkoviću poručio da ne sluša demotivirajuće izjave iz BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a obraćanje medijima upriličeno je u Tuzli.

- Mi imamo puno prijatelja u EU koji žele da nam taj put olakšaju. Primjer tome je i šesti dolazak Plenkovića u BiH i pozivam ga da neke poruke koje dolaze iz BiH ne budu demotivirajuće za njega - rekao je Čović. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, prije obraćanja Plenkovića, zahvalio se svima koji pomažu BiH kako bi mogla doživjeti svoju stabilnost i ostvariti svoj euroatlanski put.  Prije toga, premijer Hrvatske je u Tuzli obišao gradilište Hrvatskoga kulturnog centra "Sveti Franjo", za čiju je izgradnju dio sredstava izdvojila i Vlada Republike Hrvatske.  

- Skoro 24.000 Hrvata žive na ovom području, a konzulat nam daje redovnu sliku o ukupnom stanju i položaju Hrvata na ovim prostorima. Posjetili smo novi centar koji se gradi i koji naša Vlada podupire i koji bi trebao biti gotov u sljedećih 12 mjeseci. Očekujemo da centar bude i mjesto okupljanja i njegovanja hrvatske kulture u Tuzlanskom kantonu - kazao je, između ostalog, Plenković .

Plenković je prije Tuzle posjetio Žepče, a nakon Tuzle odlazi u Orašje, gdje će prisustvovati svečanom otvorenju 22. dana hrvatskoga filma, čiji je pokretač i dugogodišnji organizator velikan hrvatske filmske scene, glumac Ivo Gregurević.

 

(Izvor:Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top