COVID-19: U Sloveniji 40, u Hrvatskoj 28 preminulih

korona
U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.597 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj.


U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.597 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj, dok je preminulo 28 osoba.

Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.513.

Među njima je 1.545 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 178 pacijenata, prenosi Anadolija.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 72.840 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih su 893 preminule.

Ukupno su se oporavile 56.434 osobe, od toga 1.580 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 32.225 osoba.

Do danas je ukupno testirano 582.170 osoba, od toga 9.681 u posljednja 24 sata.

U Kantonu Sarajevo još 426 pozitivnih

Epidemiolog Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS), kaže da su u posljednja 24 sata obrađena 1.124 testa, od kojih je 426 bilo pozitivno na ovi korona virus u ovom kantonu.

Nakon potpisivanja ugovora Zavoda za zdravstveno osiguranje KS-a sa pet certificiranih laboratorija riješen je problem testiranja uzoraka te nema više deponiranja uzoraka uzetih od građana.

Izvijestio je da od 426 novooboljelih njih 277, ili 65 posto, pripada porodičnim klasterima ili su od ranije u samoizolaciji.

U protekla 24 sata oporavljenih je 229, a potvrđen je jedan smrtni ishod, prenosi Anadolija.

Trenutno je hospitaliziranih pacijenata 168, od toga u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 87 i Općoj bolnici 84.

U protekla 24 sata otpušteno je devet pacijenata sa bolničkog liječenja.

Do sada je registrirano 156 smrtnih ishoda.

"Certificirane laboratorije su u proteklih deset dana obradile 3.000 uzoraka, tako da nemamo više situaciju izraženu s deponiranjem uzetih briseva u 'hladnom lancu' Doma zdravlja. Očekujemo da će u narednim danima rezultati testiranja biti puno brže dostupni, za 24 do 48 sati", istakao je Beganović.

Crna Gora nabavlja remdesivir

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm potpisala je s kompanijom Farmegra sa sjedištem u Podgorici ugovor o nabavci lijeka remdesivir, ukupne vrijednosti od 110.400 eura.

Kako se navodi u ugovoru, rok isporuke je sedam dana od zaključivanja ugovora, prenosi Fena, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore.

Devetog oktobra je iz Ministarstva zdravlja saopćeno da je Vlada Crne Gore, uz suglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT), osigurala sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana Crne Gore koji su zaraženi korona virusom, a imaju težu kliničku sliku.

Cijena remdesivira iznosi 345 eura po ampuli (bez poreza na dodanu vrijednost) i ista je za sve zemlje.

Slovenija: Ministar traži strožije mjere

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 2.217 novih slučajeva korona virusa, što je više nego dvostruko više u odnosu na prethodni dan, a preminulo je 40 osoba, najviše u jednom danu do sada.

Kako je saopćio ministar zdravstva Tomaž Gantar, od posljednjeg presjeka testrano je 7.515 osoba, tako da je udio pozitivnih bio 29,5 posto, što je porast u odnosu na prethodni dan, kada ih je bilo 24 posto, prenosi Tanjug.

Gantar se na Twitteru založio za strožije mjere, zapitavši se da li još ima nekoga ko sumnja da su one hitno potrebne.

"Riječ je o zdravlju ljudi", napisao je Gantar pred sjednicu Vlade, na kojoj će se razmatrati nove restrikcije.