Heftičnjak: Čovjek koji je izašao iz Lagumdžijine parole

heft159

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Kako je Denis Bećirović pokušao iskoristiti i potcijenio Krajišnike

Jednom je bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, ispod čijeg su kaputa izašli svi ovi mašići, nikšići, magazinovići i bećirovići, citirao američkog predsjednika Abrahama Lincolna koji je rekao: ''Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme.'' Tako je Lagumdžijin ''pionir'', drugi put u namjeri da postane član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, odlučio da vara neke ljude sve vrijeme, ali Krajšnici su ga ''namah'' skontali. Masu koja se okupila zbog Unske regate, a ne zbog nekadašnjeg čovjeka koji je pisao otvorena pisma zbog toga što je Lagumdžija bio optužen u aferi Reket, pokušali su SDP-ovi spinatori iskoristiti kao tobožnju podršku. Međutim, reagovali su mnogi, prvenstveno Krajšnici, koji su to opovrgnuli i smjestili Bećirovića gdje i treba, zajedno sa ostalim političarima. “Mi smo ovdje zbog regate, ne zbog tebe”, mnogi su napisali na društvenim mrežama. Denis Bećirović je Krajinu zaboravio 2018. godine, nakon kampanje za izbore, a Krajišnici su mu tada dali najveći broj glasova. Nakon što se probudio 2022. i sjetio Krajine, ponovo u kampanji, nema sumnje da će ga ova blamaža sa lažnim predstavljanjem podrške itekako stajati i da neće biti favorit našeg naroda. Jedino gori od Bećirovića, po lažnim obećanjima, i nečinjenju nikakvog dobra USK-u je Bakir Izetbegović koji ovih dana prebrojava narod i robote... Dečko koji je izašao ispod Lagumdžijnog kaputa, ustvari, ne mora da brine. On će opet u Dom naroda. Na budžet. Gdje je proveo proteklih dvadesetak godina... Kao i svi drugi pobrojani Lagumdžijini poletarci.

 

Izetbegović: Kada su nas prije 30 godina napali, oni koji su se prebrojali su ostali živi

Dok je Denis Bećirović proračunati populista, Bakir Izetbegović je obični populista koji svoju snagu crpi iz jake organizacije, budžetske mreže i svojim izjavama iz dana u dan uveseljava ozbiljne ljude. Njegov ''budžetarijat'' ne mari ni za to što nas prebrojava, niti zato što mlade želi zamijeniti robotima... Posebno je problematična izjava u vrijeme dok međunarodna zajednica želi nametnuti nova izborna pravila o tome koliko koga ima u Bosni i Hercegovini. Onda u drugoj izjavi kaže: "Naš odgovor je snaga, istina, pravda i ponos. Kako do snage? Jačati državu, njene institucije, Oružane snage, voditi je u snažne međunarodne asocijacije i jačati narod. Dio te snage je sloga''. Ali Bakir je umjesto državnih pravio privatne institucije, zavadio se sa ozbiljnim saveznicima na zapadu pa je njegova desna ruka (Asim Sarajlić) stavljen na američku crnu listu, a tzv. slogu je zloupotrijebio u Vijećnici kada je lagao u vezi revizije tužbe za agresiju i genocid protiv Srbije... Porazno je bilo slušati predsjednika SDA kako će našu omladinu zamijeniti roboti, a društvene mreže su ga ismijale u potpunosti. Sva Izetbegovićeva obećanja padaju u vodu. Tako je to decenijama. Građani Bosne i Hercegovine konačno moraju shvatiti da im odbacivanje njegovog režima jedino nudi kakvu takvu nadu da će naše buduće generacije ovdje živiti i raditi.

 

Kako je SDA zloupotrijebila današnje proteste ispred zgrade OHR-a / Ko je Merim Serdarević, moderator koji je dozvolio političku promociju SDA?

Visoki predstavnik je nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona, dok je one političke ostavio na čekanje. Ispred OHR-a se danima odvijala drama, a vrhunac su bili propali protesti. Njih je prvo zloupotrebila SDA, ali i lažna opozicija koja je tu u prvi plan gurala Denisa Bećirovića da ušićari zbog nezadovoljstva građana onima što se najavljivalo da će Schmidt nametnuti. SDA je podmetnula svoje ljude i opoganila protes. Tako je za ''moderatora'' skupa mimo bilo kakvog dogovora postavila Merima Serdarevića, dugogodišnjeg prijatelja Harisa Zahiragića. Zahiragić je Serdarevića instalirao za predsjednika SPUS-a, te mu obezbjedio zaposljenje u TVSA dok je SDA imala ''svoje kadrove'' za direktore, a potom u Općini Novo Sarajevo, član je Predsjedništva SDA BiH. Danas je Merim Serdarević u dogovoru sa svojim dugogodišnjim prijateljem Harisom Zahiragićem zloupotrijebio skup ispred zgrade OHR-a na kojem niko od političara nije trebao da se obrati, a sve kako bi se napravila politička promocija Stranke demokratske akcije (SDA), kako bi se obratio Šefik Džaferović, iako su građani glasno negodovali sve vrijeme. Protest je propao, a građani su, opet, izvukli deblji kraj. Schmidt je srećom sačekao u vezi sa političkim izmjenama izbornog zakona, ali nakon ove blamaže i dalje stoji velika bojazan šta će nametnuti za šest sedmica.

 

Amir Zukić osuđen na tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobođen optužbi

Općinski sud u Sarajevu je ove sedmice izrekao prvostepene presude na suđenju za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima bivšim visokim funkcionerima SDA Amiru Zukiću, Asimu Sarajliću i još petorici optuženih u predmetu "Bosna". Amir Zukić je prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora, a Asim Sarajlić je oslobođen. Optuženi Safet Bibić je dobio šest godina zatvora, Senad Trako godinu i šest mjeseci, Ramiz Karavdić dvije godine, a Esed Džananović tri godine. Nedžad Trako je oslobođen optužbi. Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe. Sjedinjene Američke Države su ranije zbog korupcije stavile Amira Zukića i Asima Sarajlića na crnu listu. Općinski sud u Sarajevu je donio prvostepenu presudu nakon što je glavni pretres u ovom predmetu okončan početkom jula, iznošenjem završnih riječi Odbrana Eseda Džananovića i Asima Sarajlića, čiji branioci su za njih zatražili oslobađajuće presude. Ovo su, dakako, prvostepene presude. Biće ovo dugo suđenje. Simptomatično je da su za isto krivično djelu ljudi koje je otpisao Bakir Izetbegović proglašeni krivima, a njegova desna ruka Asim Sarajlić – oslobođen. Sprega politike i pravosuđa još će dugo opterećivati naše društvo.

 

Vučić: Situacija na Kosovu nikada nije bila teža i složenija

Situacija na Kosovu se pogoršava. Čak se vanredno obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao kako situacija na Kosovu nikad nije bila složenija, teža i kompleksnija nego što je to slučaj danas. Optužio je da ''prištinski režim pokušava, praveći od sebe žrtvu, da iskoristi situaciju u svijetu i igrajući na kartu "veliki-mali Putin" i Kurti u ulozi Zelenskog. Vučić kaže da Kosovari žele da nametnu nešto srpskom narodu na sjeveru Kosova. Poslali su svoje jedinice na administrativne prelaze sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte – izjavio je Vučić. Vučić je naveo da ova akcija treba da počne večeras u ponoć, a Srbe bi trebalo da natjeraju da odustanu od KM tablica. Priština hoće da kaže da su oni suverena država i zato ukidaju KS tablice. Dakle, rade suprotno od svega potpisanog, ne postoji stvar koju ne pokušavaju da prodaju Srbima – rekao je Vučić. Ali Kosovo i jeste suverena država, barem za većinu demokratskog svijeta.