Čovjek u Hong Kongu u dva navrata zaražen koronavirusom

.
Naučnici u Hong Kongu danas su saopćili da su registrirali slučaj zaraze koronavirusom kod čovjeka koji se ranije oporavio od infekcije COVID-19.

 

To je prvi slučaj zabilježen u Hong Kongu da se čovjek u dva navrata zarazio koronavirusom, a riječ je o 33-godišnjem informatičaru koji je u aprilu izliječen od infekcije COVID-19, a koji je po povratku iz Španije ponovo bio pozitivan na testu na koronavirus.

 

Istraživački tim Univerziteta u Hong Kongu tvrdi da genetično sekvenciranje pokazuje da se radilo o različitim vrstama virusa.

 

"Mnogi vjeruju da pacijenti oporavkom steknu imunitet i ne mogu se više zaraziti koronavirusom jer organizam razvija antitijela. Međutim, postoji dokaz da kod nekih pacijenata nakon nekoliko mjeseci dolazi do slabljenja nivoa antitijela", kazali su s univerziteta.

 

Naučnici iz Hong Konga također tvrde da bi i pacijenti koji su se oporavili od infekcije COVID-19 trebali nositi zaštitne maske i poštivati fizičku distancu.

 

"S obzirom da prirodno stečeni imunitet može biti kratkotrajan, vakcinacija bi trebala biti razmotrena i za pacijente koji su jednom izliječeni od infekcije COVID-19", kazali su naučnici u pisanom saopćenju koje je prenio RTHK.