Crkvu u Tešnju obnovio Bošnjak, a danas je simbol zajedništva i načina života vjernika

Crkva
Katolička crkva Svetog Petra i Pavla u Tešnju nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine, ali i mjesto okupljanja vjernika iz Tešnja koji u njoj obavljaju molitve i obilježavaju najveće blagdane.

 

Crkva svjedoči zajedništvu i pokazatelj je načina života u ovoj općini, a nalazi se na samom ulazu u Tešanj.

Posljednju veću rekonstrukciju fasade finansirao je bh. privrednik, Bošnjak, Hasan Ahmetlić, što je dodatni pokazatelj mira i suživota u ovoj općini, ali i istinskih vrijednosti društva kojima poziva i Isus Krist.

Don Ilija Marinović je kazao da zbog pandemije imaju ograničene aktivnosti, ali da su sve uskrsne molitve i obrede prije Uskrsa prilagodili epidemiološkim mjerama.

"Imali smo blagoslov jela u Tešnju, to je jedna fina tradicija i obitelj to jelo servira na uskrsno jutro kada su svi na okupu. Za Uskrs, ali i svaki drugi blagdan, naglašava se simbolika zajedništva, a mi to u Tešnju i te kako imamo", kazao je don Marinović.

Prije Ahmetlićeve obnove crkvu na ulazu u Tešanj obnovio je župnik Ivan Bošnjak, ali zub vremena je nanio novu štetu koju je kasnije samoinicijativno želio sanirati Hasan Ahmetlić.

"Kada sam došao 2013. godine Hasan Ahmetlić je preko mog župljanina došao do nas s idejom da osvježi crkvu jer se nalazi na ulazu na Tešanj. Izgled crkve i lijepa slika ulaza u Tešanj preslikava se i na nas na području općine Tešanj. Još je tu osoba bilo koje su nam pomagale, među njima i Edin Jabandžić iz Madija. Jednostavno, živimo zajedništvo i na domjencima, obilazimo se za praznike, tu budu i načelnici. Lijepo je vidjeti saradnju i povjerenje", dodao je.

Ističe da vjernici nikada nisu fizički više bili udaljeni jedni od drugih, ali da ne trebaju biti srcima udaljeni te da s ljubavlju i otvorenim srcem pružaju podršku i pomoć dok se ne vrati život u normalne tokove.

"Vjera uskrsnuća nas motivira da nakon ovako teškog života, koji je križ na našim leđima, gledajući u Kristov život gdje se pobjeđuje zlo, nepravda i smrt, ustvari, dolazi pobjeda i uskrsnuće", zaključio je don Marinović.