Crna Gora će prihvatiti pet migranata sa broda 'Diciotti'

Vlada Crne Gore odlučila je da će, na zahtjev Italije, prihvatiti do pet migranata s broda "Diciotti", koji su se krajem prošlog mjeseca iskrcali na talijanski otok Siciliju.

"Vlada je, uvažavajući principe humanosti i solidarnosti s ljudima u nevolji, kao tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva, potvrđene mnogo puta u novijoj povijesti, odlučila da Crna Gora, na molbu Italije, prihvati do pet migranata sa broda 'Diciotto'", navodi se na Twitter računu Vlade, prenosi Hina.

Također se navodi da jednoglasno donesenom odlukom Vlada potvrđuje posvećenost europskom sustavu vrijednosti i afirmira ljudsko dostojanstvo.

Talijanska Vlada je prošli tjedan, preko svog veleposlanstva u Podgorici, zatražila od Crne Gore da primi izvjestan broj migranata, od 140 njih koliko se iskrcalo na Siciliji.

Svaki dan dođe 20  migranata

U Crnu Goru ilegalnim tokovima svakodnevno preko Albanije dođe oko 20 migranata, koji brzo nastavljaju svoj put, preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske, do zapadnih zemalja Evropske unije.

Ured Međunarodne ogranizacije za migracije za Crnu Goru smatra kako je pitanje da li migranti žele doći u Crnu Goru i u unjoj ostati, jer je ne vide kao svoje krajnje odredište.

U toj organizaciji ističu kako se može očekivati da ukoliko Podgorica prihvati migrante iz Italije oni odmah potraže drugi način da se domognu bogatih europskih zemalja.