Crna Gora izdala potjernica za Brankom Milić

Viši sud u Podgorici donio je u srijedu naredbu za izdavanje potjernice za Brankom Milić, jednom od optuženih u slučaju pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori.

Branka Milić, koja je državljanka Srbije, od petka se krije u ambasadi Srbije u Podgorici, prenosi Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, povodom aktuelne situacije u vezi s Brankom Milić, u ponedjeljak je pozvalo ambasadora Srbije u Podgorici Zorana Bingulca na konsultacije i zatražilo zvaničan stav Srbije.

"Branka Milić je u nastavku suđenja prošle sedmice tražila izuzeće predsjednika i članova Sudskog vijeća i vještaka, koji je vještačio njeno zdravstveno stanje. Kad je taj zahtjev odbijen kao neosnovan, ona je napustila sud i otišla u smbasadu Srbije u Podgorici. U pisanom obraćanju medijima je kazala da se na taj korak odlučila zbog, tvrdi, dvogodišnjeg političkog, pravnog, procesnog, fizičkog i psihičkog progona te diskriminacije, zlostavljanja i mučenja. Kazala je da nema interes da do kraja proces napušta ilegalno zemlju", izvijestila je Al Jazeerina reporterka iz Podgorice Milica Marinović.

Za pokušaj državnog udara 14 optuženih

Advokat Jugoslav Krpović, branilac Branke Milić, izjavio je u ponedjeljak da se ona i dalje nalazi u zgradi ambasade Srbije u Podgorici.

"Ona se tamo i dalje nalazi i polako se oporavlja. Branka Milić je telefonom obavijestila potražnu službu Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da se nalazi u ambasadi Srbije te da ne namjerava nigdje da bježi. Rekla je da je, zbog zlostavljanja Višeg suda u Podgorici, našla utočište u ambasadi. Dok joj se onemoguće normalni uslovi za rad, ona neće ići na suđenje za pokušaj terorizma", kazao je Krpović.

Branka Milić i još 13 lica optuženi su da su 16. oktobra 2016. godine, u noći održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, planirali organizirani ulazak u Skupštinu Crne Gore, kao i likvidaciju tadašnjeg premijera Crne Gore, a danas predsjednika, Mila Đukanovića.

Suđenje optuženima za pokušaj državnog udara je u toku.