Crna Gora: Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe prilika za ekonomski rast

H

Dvije su godine prošle od prvih inicijativa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Crnoj Gori koje su se našle i pred crnogorskim zastupnicima, ali bez ikakvih rezultata.

 

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i autor prijedloga Zakona o legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe Mirko Stanić kazao je za Portal RTCG, da će ponovo pokrenuti priču oko ovog zakona, koji za cilj ima prije svega podršku onima koji imaju teške bolesti.
 

Ljekarski nadzor

 

Zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe u 2022. godini predložila je Socijaldemokratska partija (SDP) smatrajući da treba pomoći građanima koji se bore protiv teških bolesti, da pod ljekarskim nadzorom koriste ulje kanabisa.

 

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i autor prijedloga Zakona o legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe Mirko Stanić kazao je za Portal RTCG da je postojala značajna većina za usvajanje ovog zakona, tako da se nada da ta većina nije sporna ni danas.

- Svakako ćemo preko naših kolega u Skupštini Crne Gore, s kojima planiramo i niz drugih inicijativa, ponovo pokrenuti priču oko ovog zakona, koji za cilj ima prije svega podršku onima koji imaju teške bolesti, kako bi im se barem dijelom pomoglo - ističe Stanić.

Prema prijedlogu Zakona o legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, maksimalno dozvoljena koncentracija psihoaktivne supstance THC u biljci, sirovini i proizvodu ne smije biti veća od 0,3 posto.

Zakonom je predviđeno da se uvoz ili proizvodnja sirovina i proizvodnja poluproizvoda i proizvoda kanabisa može odvijati samo uz licencu Ministarstva zdravlja.

Pomaže u ublažavanju boli

Edin Šakrinović iz NVO Legalizuj.me kazao je za portal RTCG da je, poslije mnogo čitanja i preporuka doktora u Americi nakon eksperimenta s kanabisom, zaključio da je otvaranje vrata kanabisu u medicinske svrhe neophodno za Crnu Goru.

- Vidjevši koliko može pomoći u ublažavanju boli i poboljšanju kvaliteta života, pitanje legalizacije kanabisa za mene je postalo pitanje etike - kaže Šakrinović.

- Kanabis industrija je gorući motor ekonomskog rasta, sposoban da otvori nove puteve za stvaranje radnih mjesta, generira značajne prihode kroz poreze i pokreće val inovacija u gospodarstvu, proizvodnji i tehnologiji. U trenutku kada globalna ekonomija traži svjetlo na kraju tunela, kanabis stoji kao svjetionik mogućnosti - naglašava Šakrinović.

Sada je, kako kaže, vrijeme da Crna Gora transformira ovaj sektor iz sive zone u zlatnu priliku za svoju ekonomiju.