Crna Gora: Nema turista, visokoplatežnih, kojima nije žao trošiti novce

.
Iako se najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora i dalje se suočava s dugogodišnjim problemima u infrastrukturi i tržišnoj ponudi, kao i s nedostatkom visokoplatežnih gostiju.

 

Ministarstvo turizma  Crne Gore zbog nedostatka ovakvih gostiju zatražilo je od Ministarstva vanjskih poslova uspostavljanje privremenog viznog režima za dolazak turista prepoznatih kao visokoplatežni.

Među njima su gosti iz Saudijske Arabije, Kazahstana, Uzbekistana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Armenije.

“Problem je i radna snaga, odnosno nekoordinacija akademskog sektora s dijelom koji se odnosi na tržište. Zatim cijene, disproporcije prvenstveno u privatnom smještaju i u ugostiteljskim uslugama u odnosu na ono što se percipira kao kvalitet. Infrastruktura, posebno mislim na dostupnost zračne luke jer je Crna Gora u prometu i dolascima dominantna avio destinacija,” izjavio je profesor ekonomije i turizma Ivo Županović, prenosi Radiotelevizija  Crne Gore.

Kada je riječ o nedostatku visokoplatežnih turista – onih koji ostavljaju najviše novca na destinaciji, u Crnoj Gori su definirani kao MICE gosti (Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions).

Županović napominje da je potrebno graditi više hotela s kongresnim salama kako bi se privukla ova kategorija turista.