Crna Gora sprema žicu za granicu zbog priliva migranata

Načelnik Odseka za nadzor državne granice u Crnoj Gori, Vojislav Dragović, saopštio je da postoji mogućnost da se u određenim slučajevima, ukoliko se broj migranata povećava "mimo redovnih granica", posegne za postavljanjem žičanih ograda na ugroženim pravcima.

Podsjećamo da je mađarska vlada najavila da će, za slučaj migrantske krize, donirati Crnoj Gori bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara državne granice.

Portali u Albaniji u srijedu su objavili da je posljednjih mjeseci sve veći broj migranata koji prelaze u Crnu Goru i da Tirana odbija da vrati dio migranata koji pređu njenu teritoriju. Punktovi sa kojih se migranti prebacuju su u okolini Skadra, a ilegalni prelasci najčešće se organizuju u blizini graničnih prelaza Božaj i Sukobine. Mediji navode da se ture organizuju sa lokalnim kriminalcima, a dalje ih prebacuju ka Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Kad je riječ o sporazumu o readmisiji sa Albanijom, ova zemlja se toga ne pridržava.

"Pravdaju se time da ne postoje dokazi da su migranti bili na teritoriji Albanije", kaže Dragović.

Takozvana ruta preko sjeverozapada Grčke zatvorena je 2016. godine. Prema nezvaničnim informacijama, u međuvremenu je otvorena alternativna trasa iz Grčke, preko Albanije, Crne Gore i BiH.