Crna statistika koja ledi krv u žilama: BiH je prva po smrtnosti u regionu, a u svijetu je pretekla i Italiju!

S
Bosna i Hercegovina je po stopi smrtnosti preskočila čak i Italiju, koja se sada nalazi na devetom mjestu sa 174.29 incidencom na 100.000 stanovnika

 

Koliko je dramatična situacija kada je u pitanju treći val zaraze koronavirusom u BiH, najbolje pokazuju brojke. Prethodna dva dana u BiH je zabilježeno alarmantnih 93 i 92 smrtna ishoda. Među zemljama regije, kada je riječ o smrtnosti, BiH je zauzela neslavno prvo mjesto, dok je, prema statističkim pokazateljima koje prikuplja američko medicinsko sveučilište John Hopkins, trenutno na osmom mjestu u svijetu s nešto više od 187 umrlih na 100 hiljada stanovnika.

Prema ovom izvoru – 3,8 posto zaraženih od COVID-19 u BiH umre od posljedica COVID-19. To je najveća drugi najveći postotak od prvih deset zemalja na ovoj listi. Najveći ima Bugarska od 4 posto.

Bosna i Hercegovina je po stopi smrtnosti preskočila čak i Italiju, koja se sada nalazi na devetom mjestu sa 174.29 incidencom na 100.000 stanovnika.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Kriznoga štaba Ministarstva zdravstva FBiH Sanjin Musa istaknuo je kako je trenutačna epidemiološka situacija vezana uz COVID-19 u FBiH i dalje pogoršana. Prema njegovim riječima, zabrinjava visoka stopa zaraze osoba starijih od 65 godina.

- To je jedna od najranjivijih skupina. U ovom trenutku, zajedno s distribucijom ovog cjepiva, važno je rigorozno smanjenje kontakata, individualne mjere prevencije, poštivanje mjera kako bi se suzbile lokalne epidemije, obiteljske i epidemije na poslu kako bi lanci prijenosa bili zaustavljeni i kako zaraza ne bi došla do najranjivijih populacija, gdje se vežu komplikacije, hospitalizacija te, nažalost, smrtni ishodi - istaknuo je Musa.