Crnadak u Washingtonu: BiH odlučna u borbi protiv terorizma

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas u Washingtonu da postoji čvrst konsenzus u oba bh. entiteta, Republici Srpskoj i Federaciji BiH, o učešću BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma i ISIS-a, uprkos brojnim unutrašnjim političkim razlikama.

Crnadak je ministre inostranih poslova Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a podsjetio na konkretne korake koje je Bosna i Hercegovina preduzela u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

Među ovim koracima su donacija municije Vladi Iraka za jačanje iračkih snaga u borbi protiv ISIS-a, odluka Predsjedništva BiH o doniranju finansijskih sredstva za podršku afganistanskim nacionalnim i bezbjednosnim snagama za period 2020-2024. i usvajanje Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015-2020. godina. 

Crnadak je učesnike skupa informisao o doprinosu BiH u oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma i ISIS-a naglašavajući da će, kao dio Globalne koalicije, BiH nastaviti da aktivno doprinosi i pruža podršku Koaliciji s ciljem oporavka od štete koju je nanio ISIS.

Na sastanku je bilo riječi i o sljedećoj fazi aktivnosti Koalicije koja će biti fokusirana na zaštitu od ponovnih upada ISIS-a u Irak i Siriju i to kroz pomoć u stabilizaciji i kontroli bezbjednosti u ovim državama. 

Izvršen je pregled planiranih logističkih zahtjeva za ovu godinu. 

Crnadak se na marginama ministarskog sastanka sastao sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama BiH i bilateralnoj saradnji dvije zemlje