Crnadak će tražiti odgovore od Zvizdića, Šarovića i Bevande u vezi sa slučajem "Prilepin"

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je danas da je ministarstvo na čijem je čelu primilo notu ruske strane povodom slučaja sa piscem Zaharom Prilepinom i da će uslijediti odgovor nakon što dobiju potrebne informacije.

"Do kraja dana, najkasnije u ponedjeljak ujutro, mi ćemo uputiti dopis Izvršnom obavještajnom odboru, kojeg čine predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministri Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda i zatražiti od njih informacije vezano za ovaj slučaj", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će taj Odbor dalje informacije tražiti od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Crnadak je naveo da će Ministarstvo, po dobijanju svih informacija, dostaviti odgovor diplomatskim putem ruskoj strani.

"Sve dok ovo traje, imamo kontakte sa ruskom Ambasadom i ruskim ambasadorom", dodao je on.

Crnadak je rekao da Ministarstvo inostranih poslova BiH ne izdaje naredbu da se nekoj osobi zabrani ulazak u BiH, niti ima spiskove osoba kojima je zabranjen ulazak.

On je dodao da je u vezi sa slučajem Prilepina bilo dosta "kvaziinformacija, jer su blizu izbori".

Crnadak je izrazio zadovoljstvo što će 16. i 17. septembra u posjetu BiH, na njegov poziv doći ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, i da je posebno zadovoljan što Lavrov dolazi u ovom mandatu Savjeta ministara.

"Posebno mi je zadovostvo što će posjetiti i Banja Luku. Takođe želim potvrditi da je kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, putem protokola Ministarstva, potvrdio da će imati sastanak sa Lavrovim", naglasio je Crnadak.

On je istakao da je njegova sugestija bila posjeta Lavrova Banjoj Luci, te da ministarstvo na čijem je čelu veoma predano radi na toj, veoma važnoj posjeti.

Crnadak je dodao da će u okviru posjete ruskog ministra Banjoj Luci, tokom polaganja kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog kulturnog centra, tom događaju prisustvovati predstavnici vlasti Srpske i Srbi iz "zajedničkih organa BiH".