Crnadak pozvao Dodika da prestane lagati: "Zaista je neprikladno za njegove godine"

.
Opozicija ne vodi nikakvu harangu protiv Dodika, nego žestoko brani Narodnu skupštinu i RS jer nisu ljudi ginuli u ratu da bi SNSD ovo radio od najvažnije narodne institucije. Rekao je to Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS, reagujući na izjave predsjednika SNSD Milorada Dodika.

"Pozivam Dodika da prestane iznositi neistine, zaista je neprikladno za njegove godine, jer zaključak NSRS da se neće usvajati drugi zakoni dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH jeste prekršen i to upravo od Dodika i SNSD", istakao je Crnadak.

 

Ali, dodaje Crnadak, kad su već prekršili zaključak da bi dobili pare za kumovu zgradu, "ja ih pitam zašto zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija nije usvojen u Domu naroda, gdje imaju potrebnu većinu sa svojim strateškim partnerom HDZ".

"Hajde, patriote, ako vam je stalo do RS-a, usvojite zakon u Domu naroda, pa ćemo se svi zajedno boriti da prođe i u Predstavničkom domu", poručio je.

 

Crnadak kaže da, što se tiče pravnog problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom BiH, to zaista jeste njegov problem i nije u redu da cijelu RS povezuje sa tim.

"Nažalost, on ima problem i sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci, koje je Dodikovu krivičnu prijavu protiv Schmidta za lažno predstavljanje proslijedilo u Sarajevo i nije podiglo optužnicu. Schmidt je više puta boravio u RS-u i predstavljao se kao visoki predstavnik, čime je eventualno krivično djelo počinio u RS-u i mogao je biti procesuiran od tužilaca u RS-u", rekao je Crnadak.

Dodao je da su komentari, da oni koji nisu glasali za zaključke NSRS nemaju pravo kritikovati njihovo kršenje, toliko glupi, da je na njih teško odgovoriti: "Kad se nešto usvoji, onda je to obavezujuće za sve, i za one koji su glasali i za one koji nisu. Po njihovoj logici, ko nije glasao za zakon o saobraćaju ne mora poštivati ograničenje brzine i može ulaziti u jednosmjerne ulice."