Crnadak: Problem odlaska mladih treba da nam bude glavni zadatak nakon izbora

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Brčkom da bi svi nivoi vlasti u BiH trebali da rade na rješavanju problema odlaska mladih.

On je kazao da distrikt ima razvojnu perspektivu, ali da bi na tom području dobrodošla međunarodna podrška za velike projekte u narednom periodu.

Izrazio je zadovoljstvo što je današnji sastanak sa ambasadorima i predstavnicima diplomatskog kora održan u Brčkom, kao i nadu da će neki od većih projekata biti inicirani baš na ovim razgovorima.

"Očigledno je da je Brčko zajednica koja dobro funkcioniše, ispunjava obaveze, upravlja ovom teritorijom i vodi institucije na odgovarajući način", naglasio je Crnadak.

On je napomenuo da bi svi nivoi vlasti trebalo da zajednički rade na rješavanju problema odlaska mladih iz BiH i da bi to trebalo da bude glavni zadatak za sve koji će vršiti važne funkcije nakon izbora u BiH.

Gradonačelnik distrikta Siniša Milić naveo je nakon sastanka sa Crnadkom da je zajednički zaključak da Brčko predstavlja potencijal kada je riječ o mogućnostima stranih ulaganja i da je politički i ekonomski stabilna zajednica, na kojoj je da, uz pomoć svih nivoa vlasti, iskoristi sve šanse i prednosti i zaustavi trend odlaska mladih sa ovih prostora.

Milić je napomenuo da nije sva odgovornost na predstavnicima lokalnih zajednica jer na to utiču i ukupne prilike na nivou BiH.

On je rekao da je sa Crnadkom razmijenio mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciji u Brčkom, kao i da je zahvalan ministru za priliku za razgovor sa predstavnicima zemalja akreditovanih u BiH i predstavljanje Brčko distritka.

"To nam je nedostajalo, da predstavimo ukupnu poziciju Brčkog, da pokažemo sve pogodnosti koje Brčko čine perspektivnim za privredna ulaganja i investicije", naglasio je Milić.