Crnalić: Sanski Most i Ključ su oslobođeni, a ne osvojeni kako kaže Tužilaštvo

Sinoć je završeno ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora generalu Atifu Dudakoviću i ostalima.

Tužiteljica Vedrana Mijović zatražila je da Sud BiH odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i ostalih 12 osumnjičenih zbog sumnje da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke. 

Mijović je istaknula da je bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković i 12 ostalih osumnjičenih učestvovali u širokom i sistematičnom napadu protiv srpskog stanovništva kroz progon, ubistva i druge zločine, prenosi BIRN.

Uz prijedlog, Mijović je Sudu predala povjerljivi spisak svjedoka koje planira saslušati u narednom periodu, a na koje bi, kako je rekla, osumnjičeni mogli uticati.

"Osumnjičeni su uticajne osobe u svojim zajednicama i znaju svjedoke, ili lako mogu pretpostaviti o kome se radi, i postoji realna opasnost od uticaja na svjedoke", rekla je Mijović i dodala da su brojni do sada saslušani svjedoci tražili mjere zaštite iz straha za sebe i svoje porodice, javlja Fena.

Tužiteljica je obrazlažući osnovanu sumnju pročitala iskaze više od deset zaštićenih svjedoka, bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH, koji su naveli da su vidjeli ubistva ratnih zarobljenika i civila na području opština Bosanski Petrovac i Ključ.

Neki od njih, kako je rekla Mijović, rekli su da su lično čuli Dudakovića kako naređuje ubistva.

Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića u sudnici je naglasio da je u prijedlogu Tužilaštva uočio niz kontradiktornosti, prenosi Avaz

Rekao je i da Tužilaštvo navodi da su općine koje se pominju - Sanski Most, Ključ i druge - osvojene, što nije primjeren termin, nego su oslobođene. 

Naveo je i primjer da Dudaković nije bio u Krnjeuši, kako je to Tužilaštvo prezentiralo kroz iskaze zaštičenih svjedoka. 

Crnalić: Tužilaštvo nije dalo uvjerljive razloge

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Advokati Asim Crnalić, Fahrija Karkin i Ifet Feraget su kazali da su u petak u 21 i 22 sata bili na ispitivanju u Tužilaštvu, nakon čega su dobili dokaze, te da zbog toga nisu imali priliku da ih detaljno prouče. Zbog toga, kako su rekli, nisu u prilici da suštinski ospore osnove sumnje.

Crnalić je također rekao kako je sudiji objasnio da odbrana nije uopće imala mogućnost da ozbiljno razmotri navode tužilaštva i pregledati dokaze za te navode.

"Kada je u pitanju poseban razlog za pritvor, a to je uticaj na svjedoke, moje je mišljenje da tužiteljstvo u svom obrazloženju nije dalo uvjerljive razloge za određivanje pritvora po tom osnovu. Nema nijednog primjera uticaja na preko 400 saslušanih svjedoka. Moraju se dati konkretni navodi o mogućnosti uticaja a ne obrazlagati apstraktna mogućnost tog uticaja. To je već dovoljno utvrđena sudska praksa", rekao je.  

Dedićev advokat Karkin je također kazao da je zahtjev za određivanje pritvora paušalan, s obzirom na to da se ne nudi nikakav dokaz da su osumnjičeni u protekloj deceniji pokušali uticati na svjedoke.

"Ova istraga vodi se od deset do 12 godina. Ja sam u drugim predmetima dobijao iskaze koji se vežu za ovu istragu, i zato moram pitati šta je navelo tužioce da onako spektakularno juče hapse ove ljude na filmski način. Mislim da nam je odgovor svima jasan, to je politika i ovo se jasno radi pred izbore", rekao je Karkin.

Odbrane ostalih optuženih su također navele da njihovi klijenti ne znaju imena svjedoka, te da zbog toga trebaju biti pušteni na slobodu.

Sudija Darko Samardžić, nakon izlaganja stranaka, upitao je tužiteljicu koliko će joj vremena biti potrebno da ispita preostale svjedoke, te zašto se ne bi mogle odrediti neke blaže mjere zabrane osumnjičenima.

Mijović je odgovorila da će ispitati svjedoke iz povjerljivog podneska u roku od mjesec dana, a da smatra kako sama činjenica da je veliki broj svjedoka već tražio mjere, govori o opasnosti od uticaja zbog čega blaže mjere nisu dovoljne.

Samardžić će u nedelju donijeti odluku o pritvoru.