Crveni križ Bihaća ostaje bez hrane

U privremenom kampu za migrante Vučjak, desetak kilometara udaljenom od Bihaća, uslovi su i dalje teški.

Pitka voda se dovozi na lokaciju, električne energije nema, a agregat radi tek nekoliko sati dnevno. Migranti spavaju u doniranim šatorima, odatle pokušavaju ići dalje, ka boljem životu u EU. Najčešće bivaju vraćeni, a zbog teškog terena kroz koji prolaze, te kako često ističu, grubog odnosa graničara i policije, na tom putu zadobivaju ozbiljne povrede. Ogromna većina biva vraćena u USK, gdje opet završava u kampu Vučjak za koji IOM i UNHCR ne obezbjeđuju pomoć zbog spora koji imaju s lokalnim vlastima zbog neadekvatne lokacije, prenosi Oslobodjenje.

Hvala doktorima

Rijetki su oni koji im pomažu, zapravo pomoć imaju samo od Crvenog križa i njihovih volontera, ljudi poput ljekara iz Austrije Karin Tschare-Fehr i Arye Wachsmuth. Oni su zadnjih devet dana na Vučjaku migrantima liječili rane. Kompletan godišnji odmor su proveli u ovoj humanoj misiji.

- U proteklih devet dana oni su izvršili oko 850 medicinskih intervencija. Ovom prilikom željeli bismo im zahvaliti na ukazanoj pomoći, jer su osim svega što su učinili, uspjeli podići i moral, kako migranata, tako i našeg osoblja koje svakodnevno radi na poboljšanju uslova u kampu. Iskreno se nadamo da ćemo u budućnosti ponovno imati priliku surađivati, naveli su iz Crvenog križa Bihać u saopćenju posvećenom vrijednim Austrijancima.

Kako podrška Vučjaku jenjava, a već duže vrijeme Crveni križ sam opskrbljuje migrante, sekretar Crvenog Križa Selam Midžić je apelovao na pomoć.

- Dnevno podijelimo oko 1.000 obroka, doručak i ručak obezbjeđujemo svakodnevno uz pomoć naših donatora. Što se tiče zaliha namirnica s kojima pripremamo obroke, moram reći da ponestaje svega, zato smo apelovali na građane Bihaća, Unsko-sanskog kantona pa i države BiH, da nam pomognu. Također smo pozvali i sve institucije, društvena i privatna preduzeća, da se uključe i pomognu gradu Bihaću, da lakše možemo zbrinjavati migrante. Govorimo o onim osnovnim artiklima koji su neophodni za život, kazao nam je Midžić.

Svi očekuju da će kamp Vučjak biti zatvoren prije zime, ali i do tada treba osigurati hranu migrantima. Jučer je u Sarajevu održan i sastanak Operativne grupe za migrante, gdje je nagoviještena mogućnost formiranja nove lokacije, odnosno kampa.

- Bit će upućen dopis Gradskom vijeću Bihaća da donese odluku za novu lokaciju van grada, gdje bi se izmjestili svi migranti iz Bire, koja također treba biti zatvorena, kazao nam je policijski komesar USK-a Mujo Koričić.

Dopis za MOBiH

Vučjak nije konkretno spominjan, jer Operativni štab očekuje njegovo stihijsko zatvaranje kada policija bude imala drugu lokaciju na koju će upućivati migrante.

Također će biti upućen i dopis Ministarstvu odbrane, da članovima grupe dostavi listu raspoložive neperspektivne vojne imovine, koja bi se mogla staviti na raspolaganje za smještaj migranata.

Saznajemo da nastoje izbjeći protivljenja lokalne zajednice, te da će se insistirati na tome da migranti budu smještani na lokacije koje su državna imovina, tako da država bez poteškoća može ulagati sredstva EU namijenjena u ove svrhe.