Crveni križ USK: Migranti u kampu Lipa već treći dan odbijaju hranu

Migranti
Migranti u improviziranom kampu Lipa nadomak Bihaća već treći dan ne žele prihvatiti pomoć niti hranu koju im nudi Crveni križ Unsko-sanskog kantona.

 

Kako je potvrdio predsjednik Crvenog križa USK-a Husein Kličić već danima traju pregovori ove i drugih međunarodnih organizacija poput IOM-a sa migrantima, međutim, sve je bezuspješno.

"Mi se trudimo pomoći im i već danima pripremamo pakete hrane za njih, međutim, oni ih već treći dan odbijaju jer su nezadovoljni uslovima, žele bolji smještaj i krov nad glavom. Želim naglasiti da Crveni križ USK ne obezbjeđuje kamp, to radi policija, mi samo sistemski spremamo hranu", ispričao je Kličić.

Kazao je da odbijanjem hrane, dodatno narušavaju zdravlje što može dovesti do većih problema. Napomenuo je da situaciju dodatno pogoršava i grupa migranata koja kupuje i preprodaje hranu u kampu.

"Isto to su radili i na Vučijaku, a nikome nije jasno na koji način to rade i zbog čega, a s druge strane, naša besplatna pomoć se odbija. Trenutno je gore smješteno oko 900 migranata i najveći problem je što su uz hladnoću i neadekvatan smještaj i izgladnjeli", dodao je.

Kličić je naglasio da je Crveni križ USK-a u tri navrata danas pokušavao smiriti situaciju i pokušao nagovoriti migrante da počnu prihvatati hranu, ali u tome nisu uspjeli, nakon čega su se povukli sa terena. Kako je dodao, ne zna do kada će trajati ovaj štrajk glađu.

"Mi imamo sve spakovano i spremno samo čekamo da oni prihvate našu pomoć i mi ćemo opet otići na teren. Ne vidimo razlog da i dalje budemo gore kada odbijaju našu pomoć. Trenutno je policija gore i osigurava te objekte i kada se procijeni da smo i mi potrebni mi ćemo se rado odazvati. Također, na tom području se nalazi i mnogo nepoznatih organizacija ne znamo njihovo porijeklo, ali nastoje zarađivati na štetu migranata i mi se nadamo da ćemo im u narednom periodu stati ukraj", poručio je na kraju Kličić.