Čučnjevi i četiri razloga zašto ih preskakati

Čučnjevi su bez premca najbolja vježba za razvoj nogu i takav status imaju s razlogom.

Ipak, koliko god se radilo o vježbi efikasnijoj od svih ostalih, postoje situacije kada jednostavno ne treba "ići glavnom kroz zid", te kada je puno pametnije fokusirati se na neku alternativnu vježbu.

S tim u vezi, navest ćemo četiri situacije, odnosno četiri razloga zašto čučnjeve nekada jednostavno treba preskakati.

Problematična koljena

Kada osoba jednostavno ima slaba koljena, preživjela je povredu i žestoka opterećenja obično ne prolaze bez posljedica, tada je suludo pod svaku cijenu izvoditi klasične čučnjeve. Na sreću, to opet ne znači da se čučnjevi više nikada neće moći izvoditi, jer često sama korekcija forme ili skraćenje opsega pokreta rješava problem. U slučaju bolnih koljena uvijek bi trebalo pojačati suplementiranje glukozaminom, kondroitin sulfatom i Omega-3 masnim kiselinama.

Problematična leđa

Čučnjevi su često i vježba koja izaziva bolove u leđima osoba podložnih tom, nimalo ugodnom stanju. Ogromna težina tegova i loša forma izvođenja vježbe su najčešći razlozi problema, pa nije čudno što su se čak i neki od najvećih bodybuildera u historiji opredijelili za drugačiji vid treniranja nogu, kombinujući nožnu presu, hack čučanj i čučanj na smith mašini.

Tip tijela kom jednostavno čučnjevi ne odgovaraju

Postoje osobe kojima čučanj jednostavno ne odgovara i to je nepobitna činjenica. Tjelesna kompozicija, dužina nogu i nedovoljno mobilni i problematični zglobovi, nekim osobama čučnjeve čine pravom noćnom morom. U takvim slučajevima potpuno fokusiran rad na onim vježbama koje ne prave probleme, uvijek je bolja opcija.

Nedostatak opreme/nemogućnost pristupa stalku za čučanj

Ukoliko teretana jednostavno nema taj dio opreme potreban za izvođenje čučnjeva, to ne znači da vježbač nikada neće moći razviti svoje noge. Naprotiv, svaka vježba može biti zamijenjena nekom drugom, a da to dovede do možda čak i boljih rezultata. Stvar je u odlučnosti i želji za istinskim pravljenjem uspjeha bez obzira na sve.