Čudovišni uragan Majkl odnio najmanje jedan život, hiljade domova bez struje

Najmanje jedna osoba je poginula, a stotine hiljada ostalo je bez struje kad se stravični uragan Majkl s Floride krenuo seliti prema Džordžiji.

Uragan Majkl, oluja četvrte kategorije jučer je udario u Floridu, u blizini Meksiko Beacha, a vlasti su upozoravale da je za bijeg prekasno i pozvali one koji nisu slušali pozive za evakuaciju da ne izlaze iz domova.

Najsnažnija oluja koja je pogodila kontinentalni dio SAD-a od uragana Endrju 1992. porušio je brojne domove, progutao marine i na mjestima gdje su nekad stajali trgovački centri ostavio samo ruševine.

Uragan Majkl preko noći je oslabio te je sada oluja prve kategorije s udarima vjetra od 120 kilometara na sat. Očekuje se kako će nastaviti slabiti dok se kreće prema Atlantiku.

Za Floridu te susjedne Alabamu i Džordžija proglašeno je vanredno stanje. Na putu uragana je oko 16 miliona ljudi. Majkl bi trebao zahvatiti i Sjevernu i Južnu Karolinu, koje je prošli mjesec kišom natopio uragan Florens.

- Jako smo dobro pripremljeni. FEMA je spremna. Svi smo spremni. Razgovarao sam s guvernerom Skotom i svima s kojima je potrebno i nadam se da će nam se posrećiti. To se možda neće dogoditi, ali mi smo spremni - kazao je predsjednik Donald Tramp (Trump).

U Meksičkom zaljevu zatvorene su brojne naftne platforme, a proizvodnja je smanjena za oko 40 posto. Uragan Majkl je već odnio 13 života u Srednjoj Americi, a Kubi je donio oko 300 litara kiše po kvadratnom metru.