Čuveni novinar iz Njujorka: Šefik Džaferović ovdje sam ne bi znao ni konzervu otvoriti, kamoli šta drugo…

.
Kao prvo – Bakir jedino brani svoje interese, kao drugo – nikad vam dosta, poručio je Puljić

Ivica Puljić, čuveni bh. novinar, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona, komentirao je na društvenim mrežama događaje s posljednje sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

 

- Američka ambasadorica u UN osudila “sve tri strane” za stanje u BiH. Licemjerno je to kažu bošnjački mediji i dodaju da za nju nema razlike između lidera Bošnjaka Izetbegovića koji brani BiH i Dodika i Čovića koji rade sve da je unište i rascjepkaju. Nije ona, vi ste licemjerni, poručio je Puljić.

 

Potom je dodao i:

 

- Kao prvo – Bakir jedino brani svoje interese, kao drugo – nikad vam dosta. Ambasadorica je u potpunosti podržala BiH, a ne neku stranku. Vaše nezadovoljstvo njenim riječima samo dokazuje da vama nije stalo do BiH nego do vlasti i dominacije nad drugima. Sve su te stranke iste.

Šefik Džaferović će ispričati da su mu sva vrata u UN-u bila otvorena. Ne bi on sam mogao otvoriti ni konzervu u UN-u da sve nije odradio ambasador Sven Alkalaj. Govorio je na Vijeću sigurnosti zahvaljujući Alkalaju, sretao se s drugima u UN-a zahvaljujući Alkalaju.

 

I još se Džaferović ljuti kada mu novinar postavi legitimna pitanja poput: "Jeste li vi zastupali interese svih građana BiH?" Naravno da nije, kao što ne bi ni drugi političari iz nacionalističkih stranaka.

 

Tegeltija je razgovarao s ambasadorima Rusije i Kine iz UN-a. Možda da se još sastane s ambasadorima Sjeverne Koreje, Sirije, Venecuele i Irana da odgovore, ako znaju, na pitanje što su to ljudska prava ili zašto se protjerani ne mogu vratiti kućama, poručio je Puljić.