Cvijanović: Dodik će u Briselu prenijeti realnu sliku o svemu što se dešava u BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je prevashodno važno da budu uspostavljene institucije na nivou BiH, konstituisana vlast, formirana adekvatna parlamentarna većina i Vijeće ministara da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH.

"Znam šta će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik raditi u Briselu na sastanku sa zvaničnicima EU. On je čovjek koji hoće da prenese realnu sliku o svemu što se dešava u BiH i izraziće opredijeljenost za evropski put BiH", rekla je Cvijanovićeva novinarima u mjestu Naseobina Lišnja kod Prnjavora.

Ona je istakla da će se u Briselu razgovarati o svim stvarima koje su prepreka za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU i oživljavanje evropskog puta zemlje, prenosi Srna.

"Sigurna sam da će glavno pitanje biti uspostavljene institucije na nivou BiH, da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH. Bez ovoga nema pretpostavke za bilo kakvo kretanje na evropskom putu. Pri kraju je tehnički dio koji se odnosi na odgovore na upitnik Evropske komisije, jer treba da saberemo materijal i u suštini posao je završen i sa dodatnim pitanjima", precizirala je Cvijanović.

Ona je naglasila da je sve ovo pretpostavka kako bi Evropska komisija mogla da ima pozitivno mišljenje.

"Vjerujem da će u Briselu biti razgovora i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, znajući da je Reformska agenda, na kojoj smo funkcionisali u prethodnom periodu sprovodeći reforme, bila evropska, ali je i ovdje došlo do zastoja u ispunjavanju određenih aranžmana koji su vezani za ovu agendu jer imamo zastoj i mrcvarenje u Federaciji BiH i na nivou BiH kada je riječ o formiranju vlasti", rekla je Cvijanović.

Izvor: