Cvijanović: Ključ opstanka BiH je saradnja vlada RS i FBiH

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da je ključ opstanka BiH dobra saradnja vlada Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

“Mislim da je to ključ opstanka, s obzirom na pitanja kojima se bave entitetske vlade. U FBiH je to malo složenije, zbog kantona koji crpe i nose ogroman dio ustavnih nadležnosti”, istakla je Cvijanović za BHT1, koja je aktuelni predsjednik Vlade RS.

Prema njenim riječima, za opstanak BiH bitni su dobri odnosi entitetskih vlada i njihovo približavanje. Bez obzira na neka pitanja o kojima su u prethodnom periodu vlade RS i FBiH imale različite stavove.

“Čak i onda kada se nismo slagali o nekim stvarima, uspijevali smo da kažemo, u redu, ovdje se bavimo stvarima koje nas objedinjavaju, tu možemo zajedno da nastupimo, a ovo su stvari koje će čekati neko bolje vrijeme”, rekla je Cvijanović za BHT1.

Ona je izrazila žaljenje što neka zajednička pitanja vlade nisu u prethodnom periodu uspjele da riješe, te izrazila nadu da će u narednom periodu realizovati i neki zajednički projekat, koji bi, kako je rekla, mogao biti u oblasti energetike.

SARADNJA S SDS-OM?

Govoreći o saradnji sa SDS-om na nivou BiH i na nivou entiteta, Željka Cvijanović je rekla da prijedlog SNSD-a nije prihvaćen, ali ni odbijen.

“Mi ovdje govorimo o konceptu u kojem partije koje dolaze iz RS treba da imaju bar minimum političke zrelosti. Pa da onda usklađuju, ako ništa drugo, ona pitanja koja su važna za RS. Kada malo bolje pogledate o čemu se odlučuje, vidjećete da ne postoji stvar koja nije važna za RS”, istakla je Cvijanović.

Ona je istakla ulogu SNSD-a na nivou BiH kao partije koja ima najveći broj glasova i mandata i koja ima kapacitet da okupi i druge koji su došli iz RS oko sebe.

“Mi se ne bavimo ko su to partneri sa druge strane koji dolaze iz drugih partija iz FBiH i ko je ispred tih partija”, rekla je Cvijanović.

MANDATAR IZ SNSD-A

Cvijanović je rekla i da će budući mandatar Vlade RS biti kadar iz SNSD-a.

“Biće to kadar iz SNSD-a koji može da okupi ljude i koji može aktivno da nastavi da radi na zadacima koje smo radili u prethodnom periodu. To će ime biti saopšteno kada za to budu stvorene pretpostavke, više formalne”, izjavila je Željka Cvijanović.

Ona je istakla da će nova Vlada RS moći da radi u stabilnim uslovima i da otpočne svoj mandat sa stabilnošću.

“Bila su to teška vremena, sa posljedicama teške ekonomske krize, koja je ostavila teške tragove. Bilo je teško upravljati budžetom. Mi smo izašli iz te krize i problema koji su pratili godinama i poslagali smo stvari kako treba. Ovo je sada solidna osnova da se stalno poboljšavaju stvari”, rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, jedna od tih stvari koja može da se vidi u nacrtu budžeta jeste i povećanje plata za prosvjetne radnike od osam odsto.

“Svjesni smo činjenice da plate generalno moraju da se povećavaju. Sigurna sam da će i nova vlada doći do dobrih rješenja kroz razgovore sa socijalnim partnerima. Zadatak mene kao predsjednika RS i Narodne skupštine je da ispratimo ono što su dobri dogovori vlade i socijalnih partnera. I zaista sam po tom pitanju optimista”, istakla je Cvijanovićeva.

SUDBINA KOALICIJE

Ona je naglasila da se mora voditi računa o ljudima zaposlenima u privredi, koji rade za veoma male plate.

“Moramo da se uhvatimo u koštac sa nekim problemima sa kojima smo se uhvatili u koštac u prethodnom periodu. Ali nisam zadovoljna rezultatima”, istakla je Cvijanovićeva.

Prodaja Rudnika Ljubija je jedna od stvari o kojoj nije postojala saglasnost u okviru koalicije SNSD-DNS-SP. Ali, kako tvrdi, to nije poremetilo koaliciju.

“Došlo je vrijeme da to, u skladu sa procedurama, bude poslato u Narodnu skupštinu i da se tamo odluči i niko to nije doživio kao kraj koalicije i neuspjeh. Sada se to ponovo nalazi, na drugi procerduralni način, na dnevnom redu”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenoim mišljenju, oko toga postoji prećutna saglasnost u koaliciji.

“Nisam vidjela da se bilo ko buni zato što su mnoge stvari usaglašene. Kada je riječ o nezadovoljstvu radnika, mislim da je potrebno sa njima otvoreno pričati šta su to perspektive uopšte. Mislim da je dobro svako rješenje koje omogućava privredni život”, naglasila je Željka Cvijanović.

Izvor: