Cvijanović izigrava Ustavni sud: Nastavljamo slaviti 9. januar, odnosi u BiH su nepodnošljivi

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je jedinstveno opredjeljenje svih političkih faktora u RS da bh. entitet nastavi slaviti Dan RS-a, da je to 9. januar i historijska činjenica te da nije u mandatu Ustavnog suda BiH da odlučuje o tome, javlja Srna.

Cvijanović je poslije sastanka s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u RS rekla da je potpisana zajednička izjava u kojoj je navedeno da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS-a politički motivisana i po prirodi više politička nego pravna.

"Ovo je još jedan politički napad koji je usmjeren na političku strukturu i sistem RS-a, njeno nacionalno biće, identitet i ustavni kapacitet", rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da manji bosanskohercegovački entitet ima nadležnosti da donosi zakon o praznicima i da takav zakon ne postoji na nivou BiH.

"Dominantna priča na sastanku je bila da razgovaramo o odnosima unutar BiH i šta su prioritetne stvari koje moraju da rade institucije RS, šta su potencijalni izazovi i kako ćemo uvijek zajedno odgovoriti na njih. To je ogroman politički kapital. Iskazan je jasan stav da imamo odgovore na sva pitanja i da su odnosi unutar BiH postali nepodnošljivi. Želimo da se te stvari pod hitno dovedu u red jer postoje drugi prioriteti kojima treba da se bavimo", istakla je Cvijanović.

Pozivu na današnji sastanak sa Željkom Cvijanović odazvali su se predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, Socijalističke partije Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i NDP-a Dragan Čavić te potpredsjednici SDS-a Miladin Stanić i Demosa Spomenka Stevanović.

Povod za sastanak je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je ponovo proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.