Cvijanović o dešavanjima u Banjaluci i pokretu Pravda za Davida

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije trebalo da bude održana u februaru.

Cvijanović je navela da će se sada ići u dalju konkretizaciju iniciranih i započetih projekata, jer su određene stvari pokrenute u avgustu u Trebinju, kada je bila premijer.

"To su važni projekti u energetici, odnosno izgradnja hidroelektrana Foča i Paunci", rekla je Cvijanovićeva za "Glas Srpske".

Ona je dodala da je RS zahvalna Srbiji za projekte koje je posljedih godina realizovala i imala sluha za određene potrebe u Srpskoj, a pri tome se nije miješala u njena unutrašnja pitanja, te napomenula da će odlični odnosi Republike Srpske i Srbije nastaviti da se unapređuju. 

Ona je ocijenila da ljudima u političkom Sarajevu, prevashodno u bošnjačkim političkim partijama, ne odgovara da dođe nova garnitura iz Republike Srpske, već žele da zadrže postojeće ministre, koji više nemaju nikakav legitimitet da tamo sjede, a cilj je da ih zadrže kao ikebane i onemoguće drugim političkim snagama da dođu i rade svoj posao. 

Kada je riječ o posljednjim dešavanjima u Banjaluci koji se tiču pokreta "Pravda za Davida", Cvijanović je rekla da je došlo do eskalacije stanja jer se oni koji su tražili odobrenje protesta nisu pridržavali zakona koji su za sve obavezni.

"Izašli su iz tih okvira, uradili što su uradili, a Banjaluka ne može da bude zarobljenik toga. Nikome se ne sprečava da iskaže nezadovoljstvo, protestuje, okuplja se, ali sve mora da bude u skladu sa zakonom. Ko god pravi nered i ne poštuje zakon, moraće da snosi posljedice", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da tragično da jedna politička partija, u ovom slučaju PDP, zloupotrebljava bilo čiju smrt, posebno mladića.

Kada je riječ o posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu 17. januara, Cvijanovićeva kaže da joj je drago što Putin dolazi u Srbiju, uz napomenu da Republika Srpska ima dobre odnose sa Rusijom, te da će nastojati da i dalje njeguje te partnerske odnos.