Cvijanović: SDA krivac za neformiranje vlasti na nivou BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su SDA glavni krivci zašto nije pokrenut proces formiranja vlasti na nivou BiH.

"Oni funkcionišu u skladu sa matricom u kojoj danas nešto prihvate, sutra to isto pitanje odugovlače, prekosutra isture nekoga iz svoje političke strukture da to negira ili na neki način zaobilaze, što je nozbiljna politika. Ključno za BiH jeste uspostavljanje institucija nakon sprovedenih izbora i da bude ispoštovana volja glasača", rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je 5. septembar ključni rok za pokretanje procesa formiranja vlasti na nivou BiH i da je moguće vlast koncipirati sa jasno pozicioniranim partijama koje su izborni pobjedinci u okviru konstitutivnih naroda.

"Kada je riječ o strancima znam da su na neki način zabrinuti 'curenjem' vremena i našem približavanju roku - 5. septembar. Nisam saglasna sa politikom ucjenjivanja u kojima prije nego što počnete da radite postavljate uslove i to izabarete one nemoguće. Politička logika koju zagovaram jeste da se okupe oni koji su pobjednici i da se pokuša formirati jednoobrazna vlast kada je riječ o različitim nivoima, što je neophodno za rješavanje važnih pitanja", navela je Cvijanović.

Ona smatra da različiti stavovi o nekim pitanjima nisu ništa posebno, jer i u nacionalno monolitnim državama o istim pitanjima postoje različiti stavovi, prenosi N1.

Govoreći o sjednici Savjeta za implementaciju mira (PIC), koja je održana juče u Sarajevu, Cvijanović je rekla da godinama ne prati šta se dešava na tim sjednicama, niti čita kominike.

Cvijanović je konstatovala da oni odavno šalju tipska saopštenja u kojima se ne prepoznaje ono što je realnost u BiH, nego se uvijek traže neki krivci.

Pravilo je, istakla je ona, da su u saopštenjima ili pisanjima visokog predstavnika u BiH (Valentina Inzka), koje upućuje Savjetu bezbjednosti UN, tipske konstrukcije, jer najviše vole da kao krivca, za bilo kakvu situaciju u BiH, navode Republiku Srpsku.

"Ostaje da se borimo posredstvom naših institucija na način da izvršavamo obaveze prema građanima i čuvamo Republiku Srpsku i politički, i ekonomski, i u svakom pogledu", poručila je Cvijanović.