Cvijanović: Srbi više ne fingiraju, kažemo nećemo sa vama i pokažemo da ste maltene nacionalna manjina

asdf
Priče da će biti rata su izmišljene i poslate u svijet iz Sarajeva, dočekane u stranom faktoru po dogovoru

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je najveći problem u BiH što bošnjačke političke partije ne žele da razgovaraju, što se ne priča o stvarnim problemima i stalno se zamjenjuju teze u kojima se problemi nazivaju imenom Republike Srpske, a onda i pojedinačnim, najčešće imenom Milorada Dodika.

- I tako stranci kažu - "e to je problem, da nije Republike Srpske ili da nije Milorada Dodika sve bi dobro funkcionisalo". To nije tačno, istakla je Cvijanović.

Ona smatra da se u BiH treba graditi kredibilitet iznutra, rješavati probleme dijalogom, kao odgovorni ljudi koji predstavljaju narod i institucije, i ne biti zarobljen u etničke ili neke druge tabore.

- Ali zamjena teza je stalno na sceni. Republika Srpska stalno pod pritiskom. Federacija BiH, koja živi privremeni život očekujući unitarnu BiH, je izvan bilo čega, ocijenila je Cvijanović.

Cvijanović je dodala da bošnjačke političke partije ne žele da razgovaraju i fingiraju razgovore sa hrvatskim partijama u smislu inoviranja Izbornog zakona da bi se Hrvatima obezbijedilo da imaju legitimnog predstavnika, na šta imaju pravo po Ustavu i da samo kupuju vrijeme i odugovlače da bi stanje ostalo isto i u suštini Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

- Što se tiče Srba, oni više i ne fingiraju, kažu nećemo sa vama da pričamo, time šalju poruku ovo je naša država, a vi ste tu kao maltene neke manjine i Srbi i Hrvati, pa i oni koji jesu zaista nacionalne manjine, rekla je Cvijanović.

Ona je ponovila da se BiH može čuvati i unapređivati ako postoji normalan dijalog između konstitutivnih naroda, ako se poštuje Ustav, Dejtonski sporazum i ako se razumije da smo upućeni jedni na druge.

- Priče da će biti rata su izmišljene i poslate u svijet iz Sarajeva, dočekane u stranom faktoru po dogovoru. Priče oko secesije, separatizma su plasirane priče, a nemate nijednu aktivnost na djelu koja bi značila potez institucija na tom planu, istakla je Cvijanović.

Govoreći o sankcijama koje je Velika Britanija uvela njoj i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Cvijanović je navela da tome ne pridaje pažnju jer zna da iza toga stoji politička ostrašćenost.

Ona smatra da je namjera međunarodnog faktora da u BiH održi krizu, te neku vrstu zaleđenog konflikta i nerazumijevanja, tenzije, kako bi stvorili razlog da ostanu na ovim prostorima i zarađuju velike plate, prenosi RTRS.