Cvijanović: Što prije formirati novi saziv Vijeća ministara BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da je neophodno da se novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine formira u najkraćem roku.

Time bi se, dodala je, obezbijedili adekvatni uslovi za saradnju i efikasnu komunikaciju između entiteta i institucija BiH, kao i za intenziviranje procesa evropskih integracija, prenosi Fena.

Kako je saopćeno iz entitetske vlade, Cvijanović je danas o ovim pitanjima u Banjoj Luci razgovarala sa ambasadorom Slovačke u BiH Martinom Kačom, kao i o unapređenju saradnje RS-a i Slovačke, te o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u RS i BiH.

Entitetska predsjednica je istakla da su institucije RS-a stabilne, te u potpunosti posvećene provođenju reformskih procesa, koji imaju za cilj poboljšanje privrednog ambijenta i privlačenje novih investicija u RS.

U odvojenom susretu s ambasadorom Slovačke Republike u BiH Martinom Kačom razgovarao je i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, a zajednički je ocijenjeno da je proces pridruživanja EU od strateškog značaja za zemlje zapadnog Balkana.

Višković je ponovio da su institucije RS-a pokazale jasnu opredjeljenost te daju aktivan doprinos procesu evropskih integracija uz puno uvažavanje ustavnog uređenja i nadležnosti, saopćeno je iz entitetske vlade.