Cvitanović: Cilj Bošnjaka je bio dovesti nadležnosti Doma naroda FBiH na nivo Vijeća naroda RS-a

sadf

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izjavio je danas da su pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva propali jer je načelo do samog starta bilo da je ili dogovoreno sve ili da nije dogovoreno ništa.

"U nekim koracima od teme do teme, članka 4 i članka 5 Ustava BiH, modela za izbor članova Predsjedništva, stavovi su bili primaknuti, ali nisu dogovoreni u potpunosti", rekao je Cvitanović nakon završetka pregovora u zgradi Delegacije EU u BiH.

Priča je, prema njegovim riječima, završila na Domu naroda.

"Sa strane bošnjačkih političkih predstavnika je kontinuirana tendencija i cilj bila smanjiti nadležnosti Doma naroda FBiH, dovesti ga na razinu Vijeća naroda RS i definitivno o tome nema prostora za razgovor. Ja ovo vidim kao drugi korak u potpunom dekonstitutuiranju Hrvata. Prvi je urađen početkom dvijehiljaditih, kada su nametnuti amandmani na Ustav koji su išli na štetu hrvatske političke pozicije. Ovo bi bio drugi korak i treći bi bio apsolutno dekonstitutiranje. Nije bilo prostora za učiniti korak naprijed, iako smo i mi bili spremni učiniti ustupke", kazao je Cvitanović.