Cyber napade na Vladu Crne Gore koordiniše Rusija, oglasio se i NATO

.
Napada se kritična infrastruktura i ovakav napad nije zabilježen u svijetu, saopćila je Agencija za nacionalnu bezbjednost

 

Informatička struktura Vlade Crne Gore ponovo je na meti organizovanih cyber napada, poručuju iz izvršne vlasti. Kako je Televiziji Crne Gore saopćeno u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), riječ je o napadu koje su koordinisale ruske službe.

- Napada se kritična infrastruktura i ovakav napad nije zabilježen u svijetu - poručuju iz sektora bezbjednosti.  

Napadi politički motivisani

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je da su cyber napadi politički motivisani.

- To je jako ozbiljna stvar, i ovo je jako ozbiljan napad. Pratimo situaciju, uključena je i Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprava policije, Ministarstvo odbrane. Radi se po mom sudu o politički motivisanom napadu - kazao je Abazović novinarima nakon sastanka sa predstavnicima EPCG i radnicima Željezare.

Zahvalio se međunarodnim partnerima koji su od subote ujutru velika podrška institucijama sistema Crne Gore.

Oglasio se i NATO

NATO je upoznat sa izvještajima o cyber napadima u Crnoj Gori i spreman je da pomogne crnogorskim vlastima, saopćeno je za Glas Amerike iz Alijanse, povodom učestalih hakerskih napada na informatičku strukturu Vlade.

- NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući i razmjenu informacija o zlonamjernim cyber aktivnostima. Vidjeli smo izvještaje o cyber napadima na servere crnogorske vlade. Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno - naveo je za za Glas Amerike neimenovani zvaničnik NATO-a.

Takođe je ocijenio da se u cyber prostoru svakodnevno vode borbe.

- Vidimo cyber napade na dnevnoj osnovi i NATO i naši saveznici reaguju na tu realnost, ukjučujući jačanjem naših kapaciteta da otkrijemo, spriječimo i odgovorimo na zlonamjerne cyber aktivnosti - poručio je zvaničnik Alijanse.

FOTO: ILUSTRACIJA