Da dođete na red kod dobrog keramičara u Sarajevu trebat će vam 3,4 mjeseca

r

U Bosni i Hercegovini, sve veći nedostatak kvalificiranih keramičara postaje sve veći problem, dok se sve veći broj stručnjaka okreće prema inozemstvu u potrazi za boljim radnim prilikama.

Prema posljednjim istraživanjima, broj keramičara u zemlji dramatično opada dok se tražnja za njihovim vještinama povećava. Ovaj trend posebno zabrinjava u građevinskom sektoru, gdje je potražnja za visokokvalitetnim keramičkim radovima u stalnom porastu.

Veliki problem imaju Sarajlije koji moraju čekati i do 3,4 mjeseca da dođu na red. Pare nisu problem, svi će platiti ali ih jednostavno nema, tvrde čitatelji portala Crna-Hronika.

“Jednostavno nemamo dovoljno kvalificiranih ljudi koji su sposobni izvršiti složene keramičke poslove na način na koji to zahtijevaju naši klijenti. Ovo nije samo problem za nas kao poslodavce, već i za cjelokupnu industriju koja se suočava s izazovima nedostatka radne snage.” – izjavio je vlasnik jedne građevinske kompanije za naš portal.

Neki od glavnih razloga za odlazak keramičara u inozemstvo su veće plaće, bolji uvjeti rada i veće mogućnosti napredovanja. Mnogi stručnjaci također ističu nedostatak perspektive i stabilnosti u domaćem tržištu rada kao ključne faktore koji ih potiču na odlazak.

Na facebook grupi gdje se traže radnici, pokrenula se rasprava na ovu temu. Sarajka koja je pokrenula renoviranje svog kupatila, ostala je bez keramičara koji je u sred posla otišao.

 

“Ima li u Sarajevu iskrenih majstora? Evo od jučer čekam keramičara a njega nema. Treba mi jedan dobar i iskren. 70 Kvadrata pločica da uradi odmah.”

Ima iskrenih ima postenih,profesionalnih ali takvi se moraju cekati.Niko ne sjedi kuci i ceka da vi objavite da vam treba ODMAH!!!

Pravog keramičara ćeš čekat minimum 3 do 4 mjeseca.

Pa nije termin za snimanje magnetne rezonance.

 

Sve stranke-musterije misle da majstor samo od njih zavisi ,a kad ode primjera radi da izvadi neki dokumenat i kažu mu 20 dana svi to prihvate.

Samo javno napisat ime i prezime toga majstora,da drugi ne nasljednu!